Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος και μόνο η αεροπορία που διαθέτουν τους κρατά ακόμα στη μάχη, όπως δήλωσε σήμερα διοικητής των ανταρτών.

«Με ή χωρίς εξωτερική βοήθεια που θα μπορούσε να μας έχει δοθεί, η πτώση του καθεστώτος είναι θέμα μηνών, όχι ετών», δήλωσε ο συνταγματάρχης, Αχμάντ Αμπντέλ Ουάχαμπ, διοικητής μιας ταξιαρχίας 850 ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. «Αν είχαμε αποτελεσματικά αντι-αεροπορικά και αντι-αρματικά όπλα, θα μπορούσαμε γρήγορα να επικρατήσουμε. Αλλά οι ξένες χώρες δεν μας δίνουν. Ωστόσο χωρίς αυτά, εμείς νικάμε στις μάχες. Απλώς οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν πιο πολύ. Ελέγχουμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στις περισσότερες περιοχές, οι στρατιώτες του τακτικού στρατού είναι κλεισμένοι στα στρατόπεδά τους. Βγαίνουν από εκεί πολύ λίγο και εμείς δρούμε σύμφωνα με την κρίση μας… σχεδόν παντού εκτός από τη Δαμασκό», πρόσθεσε ο διοικητής αυτός που δήλωσε πως επί εννέα μήνες ήταν συνταγματάρχης του στρατού ξηράς πριν λιποτακτήσει «λόγω του μεγέθους των εγκλημάτων του καθεστώτος που θυσιάζει το λαό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ενώ οι δύο πλευρές στη σύγκρουση αυτή δείχνουν αποφασισμένες να πολεμήσουν μέχρι εσχάτων, η Γαλλία πρότεινε την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, όπως ζητεί η συριακή αντιπολίτευση, ώστε να εμποδιστούν οι καθεστωτικές δυνάμεις να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε προπύργια των ανταρτών.

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος έχει στοιχίσει την ζωή τουλάχιστον 29.000 ανθρώπων σε διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης