Μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης ‘Ανσαρ Ντιν, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, οπλισμένα με τσεκούρια και όπλα, συνέχισαν και σήμερα να καταστρέφουν αρχαία μαυσωλεία στο Τιμπουκτού–κατά την δεύτερη ημέρα των επιθέσεών τους με στόχο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO– σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η σαλαφιστική οργάνωση ‘Ανσαρ Ντιν, η οποία υποστηρίζει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο της σαρία, θεωρεί τους τοπικούς ναούς των Σούφι ειδωλολατρικούς.
Τον περασμένο χρόνο, ναοί των Σούφι δέχτηκαν επίθεση από σκληροπυρηνικούς σαλαφιστές στην Αίγυπτο και την Λιβύη.
Κάτοικοι του Τιμπουκτού καταγγέλλουν ότι η οργάνωση απείλησε να καταστρέψει και τα 16 κυριότερα μαυσωλεία στο Τιμπουκτού παρά την διεθνή κατακραυγή για τις επιθέσεις.
Η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μποκόβα έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων, ενώ σήμερα η υπουργός Τεχνών, Τουρισμού και Πολιτισμού του Μάλι, Ντιάλο Φαντίμα, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των “εγκληματικών” καταστροφών των μαυσωλείων.
Οπλισμένοι με καλάσνικοφ και τσεκούρια περίπου 30 ένοπλοι κατέστρεψαν σήμερα μαυσωλεία αγίων, που χρονολογούνται εδώ και τρεις αιώνες, δήλωσε στο Ρόιτερς η δημοσιογράφος από το Μάλι, Γιάγια Ταντίνα.
Η ‘Ανσαρ Ντιν απαρτίζεται από ισλαμιστές μαχητές διαφόρων εθνικοτήτων–μεταξύ των οποίων κάποιοι από το Μάλι, την Αλγερία και την Νιγηρία.
Οι επιθέσεις ξεκίνησαν λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της UNESCO ότι εντάσσει το Τιμπουκτού στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης