Άρχισε σήμερα η τρίτη καθοριστική δικάσιμος για την υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου “Costa Concordia”, στο Γκροσέτο της κεντρικής Ιταλίας,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρών στο θέατρο “Moderno” του Γκροσέτο, που έχει μετατραπεί ειδικά σήμερα σε δικαστική αίθουσα, ήταν και ο καπετάνιος, Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος κατηγορείται για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για εγκατάλειψη του πλοίου πριν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Ο ίδιος επιμένει ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να βοηθήσει τους ναυαγούς, προσπαθώντας να προσεγγίσει την ακτή του νησιού Τζίλιο, για να διευκολύνει την εκκένωση του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού του κρουαζιερόπλοιου και να επαληθευθεί κατά πόσον συμπίπτει με τις καταθέσεις των κύριων κατηγορουμένων και των μαρτύρων. Εκτός από τον Σκετίνο, παρόντες είναι ο δεύτερος καπετάνιος, Τσίρο Αμπρόσιο, ο υφιστάμενός του Σαλβατόρε Ουρσίνο και ο υπεύθυνος της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της πλοιοκτήτριας εταιρίας, “Costa Crociere”, Ρομπέρτο Φεραρίνι.

Λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες του θεάτρου “Moderno”, ένας ναυαγός πλησίασε τον Σκετίνο. Ο κυβερνήτης σηκώθηκε, του έσφιξε το χέρι και είχαν μια σύντομη συνομιλία. Πάνω απο 50 οι δημοσιογράφοι που έχουν σπεύσει στο Γροσέτο, από όλο τον κόσμο, για να καλύψουν την δίκη. Η σημερινή δικάσιμος, όμως, διεξάγεται «κεκλεισμένων των θυρών», μετά από απόφαση του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σκετίνο απολύθηκε από την “Costa”, προσέφυγε στην δικαιοσύνη ζητώντας επαναπρόσληψή του και την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης. Κατά πληροφορίες από την δικαστική αίθουσα, ο Ιταλός καπετάνιος πρόκειται να υποστηρίξει ότι μέρος της ευθύνης βαραίνει τον πηδαλιούχο, με καταγωγή από την Ινδονησία, ο οποίος φέρεται να μην κατάλαβε τις εντολές που του έδινε στα αγγλικά ο κυβερνήτης. Στο τραγικό ναυάγιο του Costa Concordia, στις 13 Ιανουαρίου 2012, έχασαν την ζωή τους 32 επιβάτες, ενώ δύο συνεχίζουν ακόμη να συμπεριλαμβάνονται επίσημα στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης