Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε δυο μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ σήμερα στο Λονδίνο, ο ένας από τους οποίους είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για περισσότερες από 20 δολοφονίες, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πέντε ύποπτα μέλη της ΕΤΑ συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, στο πλαίσιο νέας κοινής επιχείρησης κατά της οργάνωσης αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Ιγκνάσιο Λερίν Σάντσες και τον Αντόνιο Τροϊτίνο, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 είχε καταδικαστεί για 22 δολοφονίες, όταν ήταν μέλος του πυρήνα της ΕΤΑ στη Μαδρίτη. Ο Τροϊτόνο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 2.000 ετών, αλλά το 2011 αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει 24 χρόνια στη φυλακή.Το εθνικό δικαστήριο της Μαδρίτης είχε αποφανθεί ότι τα έξι χρόνια που ο Τροϊτίνο βρισκόταν προφυλακισμένος μπορούν να υπολογιστούν στην ποινή του, η οποία, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 30 χρόνια.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή ανατράπηκε και ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον του.

Αποδυναμωμένη μετά τις συλλήψεις των περισσοτέρων ηγετών της και από τη φθίνουσα υποστήριξη απέναντί της στη Χώρα των Βάσκων, η ΕΤΑ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα, ο οποίος διήρκεσε πάνω από 40 χρόνια και προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 800 ανθρώπων. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση αρνείται να διαπραγματευτεί ένα οριστικό τέλος στη σύγκρουση, επιμένοντας ότι η αυτονομική οργάνωση πρέπει να διαλυθεί και να καταθέσει τα όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκαέξι μέλη τη ΕΤΑ έχουν συλληφθεί εφέτος, οι περισσότεροι στη Γαλλία και την Ισπανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης