Το εμπάργκο των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, που εφαρμόζεται στην πλήρη του μορφή από την επόμενη Κυριακή, 1η Ιουλίου, δεν αναμένεται να επηρεάσει τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας σε πετρέλαιο, όπως τουλάχιστον διαμηνύουν τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, καθώς έχουν υποκαταστήσει τις ιρανικές εισαγωγές αργού με προμήθειες από άλλες χώρες.

Τον Ιούλιο, οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, σε εφαρμογή του εμπάργκο που έχουν αποφασίσει οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Το εμπάργκο εφαρμόζεται σταδιακά από τις αρχές του χρόνου και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Προμήθειες

Η απαγόρευση των ιρανικών εισαγωγών ήλθε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τα εγχώρια διυλιστήρια, τα οποία το 2011 είχαν αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες αργού από το Ιράν, επειδή ήταν από τις ελάχιστες χώρες που εξακολουθούσε να δέχεται τις ελληνικές εγγυήσεις για τις αγορές πετρελαίου, παρά την οικονομική κρίση, την αβεβαιότητα και το αυξημένο ρίσκο της χώρας. Από τις αρχές του 2012 όμως τα δύο διυλιστήρια υποχρεώθηκαν, λόγω του εμπάργκο, να μειώσουν δραστικά τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, φθάνοντας πρακτικά στον εκμηδενισμό τους από τον Απρίλιο και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να υλοποιήσουν σταδιακά το εμπάργκο, ήταν ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε. και ανάμεσά τους κράτη-μέλη που έχουν κτυπηθεί από την κρίση όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες προμηθεύονταν ιρανικό πετρέλαιο και η απότομη διακοπή του εφοδιασμού θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα.

Κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον, στο εμπάργκο έχουν προσχωρήσει και άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η νότιος Κορέα, οι οποίες έχουν μειώσει δραστικά τις προμήθειες αργού από το Ιράν. Ακόμα και η Κίνα, που αγοράζει περίπου το 1/5 των ιρανικών εξαγωγών, σήμερα προμηθεύεται λιγότερο. Το αποτέλεσμα είναι οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου να περιοριστούν το Μάιο στο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα , κάτω κατά 1/3 από τα επίπεδα του τέλους του 2011. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποκαταστήσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου με αγορές από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τη βόρειο Αφρική και τη Λιβύη.

Ας σημειωθεί ότι το 2011 η συμμετοχή του ιρανικού αργού στο μείγμα πετρελαίων που εισήγαγαν τα ΕΛ.ΠΕ. είχε φθάσει περίπου στο 30%. Πρώτος προμηθευτής ήταν η Ρωσία και οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με 40% και ακολουθούσε η Λιβύη με 9%, η Σαουδική Αραβία με 7%, η Αίγυπτος με 6%, και άλλες χώρες. «Ο όμιλος δεν σχολιάζει την εμπορική του πολιτική αλλά όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν είναι σε θέση να καλύπτει πάντα τις ανάγκες της χώρας σε αργό πετρέλαιο» τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ.

Κάλυψη

Καθησυχαστικά ήταν και στελέχη της Motor Oil όσον αφορά την κάλυψη του κενού από την απαγόρευση των ιρανικών εισαγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι δύο ελληνικές εταιρείες για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες τους έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν σε μηχανισμούς ασφάλισης εισαγωγών άλλων χωρών της Ε.Ε. με εγγύηση μάλιστα του Δημοσίου των χωρών αυτών , καθώς οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν «περνούν» στις περισσότερες διεθνείς αγορές.

Από τον Ιούλιο οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες θα σταματήσουν να καλύπτουν τα τάνκερ που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο στις ασιατικές αγορές.

Κυρώσεις

Η Κομισιόν, με πρόσφατες ανακοινώσεις της , κατέστησε σαφές ότι το εμπάργκο θα ισχύσει όπως έχει προβλεφθεί, ενώ η Ουάσιγκτον απειλεί με κυρώσεις τις τράπεζες και τους άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των χωρών που δεν θα συμμορφωθούν με το εμπάργκο. Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς πρωτοβουλίες για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη έχουν αποτύχει.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αφορά μόνον την παραγωγή ενέργειας και ιατρικούς σκοπούς, ενώ Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι αποτελεί μία συγκεκαλυμμένη απόπειρα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν το εμπάργκο θα εξαναγκάσει την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή αν αντίθετα θα σκληρύνει τη στάση της.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης