Ραδιενέργεια ρεκόρ σε ψάρια στη Φουκουσίμα

Ραδιενέργεια ρεκόρ σε ψάρια στη Φουκουσίμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012, 11:03

Επίπεδα ρεκόρ ραδιενεργού καισίου εντοπίσθηκαν σε ψάρια που αλιεύθηκαν σε ακτίνα 20 χλμ. από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίκο Νόντα, επανέλαβε σήμερα τη βούληση της Ιαπωνίας να εγκαταλείψει «μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα» την πυρηνική ενέργεια.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co ανακοίνωσε χθες ότι μέτρησε 25.800 μπεκερέλ ραδιενεργού καισίου ανά κιλό σε ψάρια, επίπεδο 258 φορές υψηλότερο από τις κυβερνητικές προδιαγραφές ασφαλείας.

Το προηγούμενο ρεκόρ ραδιενεργού μόλυνσης σε ψάρια ήταν 18.700 μπεκερέλ ανά κιλό, που είχαν μετρηθεί σε σολομό ο οποίος είχε αλιευθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας.

Ο Ουακάο Χαναόκα, αξιωματούχος της Greenpeace Ιαπωνίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πραγματοποιήσει μια πλήρη έρευνα για τη ραδιενεργό μόλυνση σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Φουκουσίμα, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Έρευνες της οργάνωσης έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης σε δείγματα ψαριών και φυκιών από περιοχές μακρύτερα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάδοση της ρύπανσης περιλαμβάνονται τα ωκεάνια ρεύματα και το ανάγλυφο του βυθού, πρόσθεσε ο Χαναόκα.

Στο μεταξύ, ο κεντροαριστερός Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα νέο ενεργειακό σχέδιο με ορίζοντα το 2030, έχοντας κατά νου τη βούληση να εγκαταλείψει η Ιαπωνία «μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα» την πυρηνική ενέργεια.

Ο κεντροαριστερός Νόντα έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος επικριτές της πυρηνικής ενέργειας, που εδώ και μήνες οργανώνουν μια διαδήλωση κάθε εβδομάδα μπροστά από τα γραφεία του πρωθυπουργού. Στα μέσα Ιουλίου είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σ' ένα μεγάλο πάρκο του Τόκιο.

Οι Αρχές σχεδιάζουν τρία σενάρια με ορίζοντα το 2030: η πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 20-25% της κατανάλωσης ηλεκτρικού, να έχει μερίδιο μόλις 15% ή, τελευταία επιλογή, να εγκαταλειφθεί πλήρως.

Πριν από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, που άρχισε στις 11 Μαρτίου του 2011, η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε σχεδόν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία και οι Αρχές προέβλεπαν να αυξήσουν το μερίδιο αυτό στο 53% έως το 2030.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012, 11:03


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα