«Πτώση 10% του ΑΕΠ αν καταρρεύσει το ευρώ»

«Πτώση 10% του ΑΕΠ αν καταρρεύσει το ευρώ»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012, 15:13

Έως το 10% του ΑΕΠ της θα έχανε η Γερμανία σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, ενώ θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία της ακόμη και στην περίπτωση εξόδου μόνο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Λαρς Φελντ, οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως είπε, οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι ακαθάριστες απαιτήσεις της Γερμανίας από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 3,5 τρισ. ευρώ. «Αν αθετούνταν ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις απαιτήσεις, θα υπήρχαν χρεοκοπίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα υφίστατο πλήγμα», δήλωσε ο Φελντ, σημειώνοντας πως «αυτή η πτώση θα μπορούσε να φθάσει στο 7-10% του γερμανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)».

Προειδοποίησε, εξάλλου, πως μία έξοδος της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς σημαντικό κόστος. Ο κίνδυνος ενός ντόμινο μέσω του τραπεζικού συστήματος έχει μειωθεί, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ισχυρός κίνδυνος ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012, 15:13


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα