ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) ανακοίνωσε ότι η BP δεν θα είναι σε θέση, προσωρινά, να συνάπτει νέα συμβόλαια με την κυβέρνηση της χώρας. Χωρίς να διευκρινίζει τη διάρκεια του καθεστώτος αποκλεισμού, η υπηρεσία επικαλείται την «απουσία επιχειρηματικής εντιμότητας» από την πλευρά του ομίλου, μετά από την πετρελαιοκηλίδα του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

«Ο αποκλεισμός της BP θα αποτρέψει προσωρινά τη σύναψη νέων ομοσπονδιακών κυβερνητικών συμβολαίων με την εταιρία και τις θυγατρικές της, οι οποίες κατονομάζονται, καθώς και τη χορήγηση δωρεών ή άλλες συναλλαγές, έως ότου η εταιρία παράσχει επαρκείς αποδείξεις στην EPA, ότι τηρεί τις προδιαγραφές που ισχύουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τις επιχειρήσεις», αναφέρει η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της. «Οι αποκλεισμοί αποτελούν κοινή πρακτική όταν εγείρεται ζήτημα ευθύνης σε μια υπόθεση ποινικού δικαίου».

Απαντώντας στην απόφαση, η οποία δεν αφορά τα υπάρχοντα συμβόλαια, ο πετρελαϊκός όμιλος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της «χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ», όπως την χαρακτήριζε ο Λευκός Οίκος Επιπλέον, η BP γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την EPA με στόχο την άρση του αποκλεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του ομίλου στον Κόλπο του Μεξικού, όπου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου της BP προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπως και το 30% των κερδών της προ φόρων, για το τρίτο τετράμηνο του έτους.

Μιλώντας στο Reuters, ο Πάβελ Μολχάνοφ, αναλυτής της Raymond James & Associates με έδρα το Χιούστον, εκτίμησε ότι ο αποκλεισμός θα έχει «ελάχιστη άμεση οικονομική επίπτωση» για την BP και δεν θα επηρεάσει τις δυνατότητές της να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα που ήδη ελέγχει στις ΗΠΑ. «Μπορεί να κινδυνεύσει η συμφωνία προμήθειας καυσίμων που έχει με το Πεντάγωνο όμως φυσικά η BP θα μπορούσε να προμηθεύει άλλους πελάτες εάν αυτό το συμβόλαιο δεν ανανεωθεί», δήλωσε.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης