Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέλεξε τον πρώην επικεφαλής του Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, ‘Αβι Ντίχτερ, για την θέση του υπουργού αρμόδιου για την παθητική άμυνα, καθώς το Ισραήλ επιταχύνει τις προετοιμασίες για την άμυνα του πληθυσμού σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν, μετέδωσαν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο ‘Αβι Ντίχτερ, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Καντίμα, θα παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα για να εισέλθει στην ισραηλινή κυβέρνηση. Θα τελεί υπό τον υπουργό ‘Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.
Αντικαθιστά τον Ματάν Βιλνάι, ο οποίος ετέθη επικεφαλής της ισραηλινής πρεσβείας στην Κίνα.
Όταν ερωτήθηκε πρόσφατα για τη θέση του σχετικά με ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο ‘Αβι Ντίχτερ δήλωσε ότι το Ισραήλ “οφείλει να αποκτήσει επιθετικές δυνατότητες”.
Η θέση του έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Σιν Μπετ, της Μοσάντ, των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών ή των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μία ισραηλινή επίθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Ισραήλ να δώσει περισσότερο χρόνο για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ωστόσο το Ισραήλ επιμένει ότι οι καθυστερήσεις έχουν δώσει τα χρονικά περιθώρια στην Τεχεράνη να κινηθεί προς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Στην Τεχεράνη, ο ιρανός υπουργός ‘Αμυνας Αχμάντ Βαχίντι δήλωσε ότι οι ισραηλινές απειλές πηγάζουν από “αδυναμία και φόβο”.
“Η ρητορική και οι μεγαλοστομίες ορισμένων ηγετών του σιωνιστικού καθεστώτος οφείλονται στην αδυναμία και τον φόβο τους και δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αφού γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν καμία τύχη απέναντι στην ιρανική ισχύ”, δήλωσε ο ιρανός υπουργός ‘Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν πιστεύει στο ενδεχόμενο μίας “ανόητης” ισραηλινής επίθεσης εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει πεδίο για μία τέτοια ενέργεια.
“Ακόμη και αν κάποιος από τους αξιωματούχους του παράνομου αυτού καθεστώτος θέλει να διαπράξει μία τόσο ανόητη ενέργεια, δεν θα τού το επιτρέψουν από τους ίδιους του κόλπους της κυβέρνησης, διότι θα υφίστατο τις πολύ σοβαρές συνέπειες μίας τέτοιας πράξης”, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης