ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πράσινο” οδηγό που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των λιμένων να εισαχθούν στη διαχείριση περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη ενεργοποίησε πρόσφατα η ESPO. Πρόκειται για τον “Green Guide; Towards excellence in port environmental management and sustainability”, που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου στη Μασσαλία.

Ο νέος οδηγός αναθεωρεί πλήρως και ενημερώνει το τελευταίο περιβαλλοντικό κώδικα πρακτικής της ESPO, που παρήχθη σχεδόν πριν από δέκα χρόνια.

Ο πρόεδρος της ESPO Victor Schoenmakers, είπε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το νέο οδηγό ESPO:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είμαι πεπεισμένος ότι οι φιλόδοξοι στόχοι του “πράσινου” οδηγού, θα ενθαρρύνει τα μέλη μας να βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και απόδοσης.

“Ο οδηγός αυτός είναι ένα προϊόν των λιμένων για τα λιμάνια,
και είμαι πολύ ευγνώμων στα μέλη της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης και της γραμματείας για τη σκληρή δουλειά τους”, πρόσθεσε ο κ. Schoenmakers.

Ο οδηγός πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τις προηγούμενες εκδόσεις.

Μετά την αποκατάσταση του λιμενικού οράματος για την αειφορία, ο οδηγός εισάγει ένα πλαίσιο δράσης που προσδιορίζει βασικές παραμέτρους μέσα στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν τα λιμάνια.

Αυτό το πλαίσιο δράσης εστιάζει σε πέντε επιλεγμένα περιβαλλοντικά ζητήματα: την ποιότητα του αέρα, την εξοικονόμηση ενέργειας και την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του θορύβου, της διαχείρισης των αποβλήτων και της διαχείρισης των υδάτων.

Προλογίζοντας τον οδηγό, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Siim Kallas έγραψε: «Η εφαρμογή του (παραπάνω) πλαισίου, δείχνει το δρόμο προς μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η Επιτροπή εκτιμά την προσέγγιση της ESPO,στην παροχή βοήθειας στα λιμάνια, για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων της ΕΕ”.

Ο “πράσινος” οδηγός, δεν είναι απλώς ένα μέσο προώθησης των προσπαθειών του κλάδου και της προόδου που έχει επιτευχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Εμπνευσμένη από τις θετικές τάσεις, η ESPO θέλει να ενθαρρύνει τα λιμάνια -μέλη της, να αξιολογήσουν περαιτέρω τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, να δουν πού βρίσκονται, τι έχουν ήδη καταφέρει και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος.

theseanation

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης