Η πτώση στην τιμή του μαύρου χρυσού κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου οδήγησε σε ανάλογη πορεία και τα κέρδη των τριών κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων ExxonMobil, Royal Dutch Shell και ConocoPhillips. Στην περίπτωση της ExxonMobil, η οποία ανακοίνωσε άνοδο κερδών, αυτή οφείλεται σε έκτακτα έσοδα της εταιρίας από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

ExxonMobil

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

‘Ανοδο 48,6% σημείωσαν τα κέρδη β’Α τριμήνου του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου παγκοσμίως –από πλευράς κεφαλαιοποίησης– φθάνοντας στα 15,9 δισ. δολάρια ή 3,41 δολάρια ανά μετοχή από 10,7 δισ. δολάρια ή 2,18 δολάρια ανά μετοχή στο αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Στα κέρδη περιλαμβάνεται και το ποσό των 7,5 δισ. δολαρίων που προέρχεται από την πώληση μονάδων αλλά και από την απεμπλοκή του ομίλου από επενδύσεις. Εξαιρουμένων αυτών των έκτακτων εσόδων τα κέρδη της εταιρίας ήταν 8,4 δισ. δολάρια, δηλαδή μειωμένα κατά 21,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρία επιβεβαίωσε ότι οι συνολικές της επενδύσεις έως τα τέλη του 2012 θα φθάσουν στο επίπεδο των 37 δισ. δολαρίων, στην προσπάθειά της να αυξήσει κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή της.

Royal Dutch Shell

Πτώση 13% κατέγραψαν τα κέρδη β’ τριμήνου του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πετρελαϊκού ομίλου, φθάνοντας στα 5,7 δισ. δολάρια, εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής του μαύρου χρυσού κατά το συγκεκριμένο διάστημα. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την πορεία του κλάδου στο σύνολό του και όχι μόνο για τη δική μας εταιρία, καθώς η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να πλήττει τη ζήτηση πετρελαίου. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα έως ότου αποκατασταθεί η παγκόσμια ζήτηση», τόνισε ο επικεφαλής της Shell, Πέτερ Βόσερ. Πτωτικά κινήθηκαν και τα έσοδα του ομίλου, που άγγιξαν τα 4,06 δισ. δολάρια από 8,66 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ αντίθετα η ημερήσια παραγωγή του ενισχύθηκε στα 3,103 εκατ. βαρέλια από 3,046 εκατ. βαρέλια που ήταν στο β’Α τρίμηνο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ConocoPhillips

Κατά 33% αποδυναμώθηκαν τα κέρδη β’ τριμήνου της αμερικανικής εταιρίας εξαιτίας και της απέκδυσης της μονάδας διύλισης. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 2,27 δισ. δολαρίων ή 1,80 δολ. ανά μετοχή από 3,4 δισ. δολάρια ή 2,41 δολάρια ανά μετοχή στο β’Α τρίμηνο του 2011. Εξαιρουμένων έκτακτων δαπανών τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν στα 1,22 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή τρία σεντς υψηλότερα απ’Α ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές. Παράλληλα, η εταιρία διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών μονάδων αξίας από 8 έως 10 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2013. Φέτος κατά τη διάρκεια του α’Α εξαμήνου η ConocoPhillips προχώρησε σε πώληση μονάδων συνολικής αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.

Πηγή:Express

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης