Παραιτήθηκε ο Κόφι Ανάν από τη συριακή εποπτεία

Παραιτήθηκε ο Κόφι Ανάν από τη συριακή εποπτεία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012, 22:19
Ο Κόφι 'Αναν, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Ο 'Αναν ενημέρωσε τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου 2012. Όπως ανέφερε, ελπίζει ότι το σχέδιό του για την επίλυση της συριακής κρίσης θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την αποχώρησή του όμως παραδέχτηκε ότι ο διάδοχός του ενδέχεται να επιχειρήσει μια νέα προσέγγιση στο θέμα.
Φανερά απογοητευμένος ο ίδιος ο 'Αναν υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Δεν έλαβα όλη την υποστήριξη που άξιζε αυτό το θέμα (...) Υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Όλα αυτά περιπλέκουν το καθήκον μου", είπε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο 'Αναν διορίστηκε στη θέση αυτή στις 23 Φεβρουαρίου όμως το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων που συνέταξε, το οποίο προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την πολιτική μετάβαση, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Ο Μπαν από την πλευρά του εξέφρασε "τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για τις θαρραλέες και αποφασιστικές προσπάθειες" που κατέβαλε ο Κόφι 'Αναν αλλά και τη λύπη του για την απόφασή του να αποχωρήσει. Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει "τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας" στη Συρία, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι "ο συνεχιζόμενος διχασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξελίχθηκε σε εμπόδιο για την διπλωματία, καθιστώντας τη δουλειά του μεσολαβητή πολύ πιο δύσκολη".
Ήδη ο Μπαν έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι ώστε να βρεθεί σύντομα ο αντικαταστάτης του 'Αναν που θα μπορέσει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της συριακής κρίσης.
Τη λύπη του για την απόφαση του 'Αναν εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. "Κατανοούμε ότι είναι δική του απόφαση", είπε ο Ρώσος διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Λυπούμαστε που επέλεξε αυτήν την οδό.
Στηρίξαμε τις προσπάθειές του. Έχει άλλον ένα μήνα και ελπίζω ότι αυτός ο μήνας θα είναι όσο αποτελεσματικός γίνεται υπό αυτές τις δύσκολες περιστάσεις", πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012, 22:19


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα