Πλημμύρες που οφείλονται στις σφοδρές βροχοπτώσεις του μουσώνα στην ανατολική Ινδία, έχουν προκαλέσει το θάνατο 79 ανθρώπων, ενώ 2,2 εκατομμύρια πλημμυροπαθείς εγκατέλειψαν τις εστίες τους την περασμένη εβδομάδα και τουλάχιστον 500.000 φιλοξενούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις σάρωσαν ιδιαίτερα το κρατίδιο Ασαμ, στη μεθόριο με το Μπουτάν και το Μπανγκλαντές, και προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Βραχμαπούτρα. Οι πλημμύρες έπληξαν επίσης τα κρατίδια Αρουνατσάλ Πραντές και Μανιπούρ χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση στο Ασαμ, 26 από τις 27 περιοχές επλήγησαν από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν χιλιάδες πρόχειρες κατοικίες, δρόμους και αγροτικές καλλιέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εβδομήντα εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα σε διάφορα περιστατικά.
Ορισμένοι κατά το ναυάγιο των πλοιαρίων στα οποία επέβαιναν, άλλοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, άλλοι σε κατολισθήσεις”, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. “Ανοίξαμε πρόχειρους καταυλισμούς για όσους εγκατέλειψαν τις εστίες τους αλλά ορισμένοι μεταξύ τους αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο κάτω από τέντες”, δήλωσε ο Μπισούα Σάρμα, ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Ασαμ. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον το 70% του εθνικού πάρκου Καζιράνγκα, το οποίο είναι γνωστό για τις κοινότητες των τίγρεων, των μονοκέρατων ρινόκερων και των ελεφάντων που ζουν στην προστατευόμενη περιοχή του, έχει πλημμυρίσει και τα ζώα προσπαθούν να βρουν πιο ασφαλή μέρη”, είπε ο φύλακας του πάρκου Σαντζίμπ Μπόρα.

Ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ και η πρόεδρος του κόμματος του Κονγκρέσου, επικεφαλής του
κυβερνητικού συνασπισμού, Σόνια Γκάντι, επιθεώρησαν από το ελικόπτερο το έργο των συνεργείων διάσωσης στην περιοχή. Ο μουσώνας στην ινδική υπο-ήπειρο που διαρκεί από το Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο είναι καθοριστικής σημασίας για εκατομμύρια χωρικούς αλλά προκαλεί κάθε χρόνο φονικές πλημμύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης