Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, έχει μείνει μισός

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, έχει μείνει μισός

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012, 12:44

 

 

Σοκ έχει προκαλέσει ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας (AIMS) σύμφωνα με την οποία ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει καταστραφεί σε ποσοστό 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί του AIMS βασικός υπεύθυνος για την εκτεταμένη και συνεχιζόμενη καταστροφή των κοραλλιών είναι ένας αστερίας.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ορατός από το Διάστημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 214 περιοχές του Υφάλου και συνέκριναν τα ευρήματα τους με δεδομένα από 2.258 προηγούμενες έρευνες για να εντοπίσουν το ποσοστό της καταστροφής των κοραλλιών από το 1985 ως σήμερα. Διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνο καταστρέφεται περίπου το 3,5% του Υφάλου και ότι τα τελευταία 27 χρόνια το συνολικό ποσοστό της καταστροφής έχει αγγίξει το 50%. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή του Υφάλου όπως οι τροπικοί τυφώνες και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Όμως βασικός υπεύθυνος για την καταστροφή υποδεικνύεται από τους ερευνητές ο αστερίας Acanthaster planci (ένθετη αριστερά) που είναι γνωστός ως η «κορώνα των αγκαθιών».

Πρόκειται για έναν μεγάλο αστερία η διάμετρος του οποίου φτάνει το ένα μέτρο και τρέφεται με τη «σάρκα» των κοραλλιών. Όταν ένας τέτοιος αστερίας επιτεθεί σε ένα κοράλλι το μόνο που μένει στο τέλος από αυτό είναι το «κουφάρι» του. Όμως πρόκειται για ένα σπάνιο είδος αστερία και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί ο πληθυσμός του μέσα σε διάστημα 20-30 ετών η κατάσταση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί αφού τα κοράλλια μπορούν και ανακάμπτουν από την καταστροφή που προκαλούν οι κυκλώνες ή η αύξηση της θερμοκρασίας.Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Tobima

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012, 12:48


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα