Ένας από τους γνωστότερους Κουβανούς αντιφρονούντες, ο Οσβάλντο Πάγια, ηγέτης του Χριστιανικού Απελευθερωτικού Κινήματος, σκοτώθηκε χθες Κυριακή σε τροχαίο, ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές και πηγές της αντιπολίτευσης.

Ο 60χρονος Πάγια ταξίδευε στην ανατολική επαρχία Γκράνμα όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, για το οποίο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον αντιφρονούντα μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες, ο οποίος ανέβασε την είδηση στο Twitter, ο θάνατος του Πάγια επιβεβαιώθηκε από τον επίσκοπο της Γκράνμα, Κάρλος Αμαδόρ.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Ρόιτερς, στο τροχαίο που σημειώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πάγια βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε σε δέντρο, σκοτώθηκε ένας ακόμα αντιφρονών και τραυματίστηκαν ένας Ισπανός και ένας Σουηδός.

Το 2002 ο Πάγια ηγήθηκε της εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά του μονοκομματισμού και κατέθεσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση αλλά ο Πάγια αναδείχθηκε σε προεξέχοντα υπέρμαχο της ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής στην υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση Κούβα.

Το 2002 ο Πάγια τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ– το βραβείο Ζαχάροφ– το οποίο απονέμεται στην μνήμη του εκλιπόντος σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ.

Προτάθηκε δύο φορές για Νομπέλ Ειρήνης από τον πρώην τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ.

Πιστός Καθολικός, ο Πάγια εστάλη σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων τη δεκαετία του ’60 εξαιτίας των θρησκευτικών του απόψεων. Περίπου 40 από τους ακτιβιστές που τον υποστήριζαν–ανάμεσά τους και οι στενότεροι συνεργάτες του–συγκαταλέγονται στους 75 επικριτές του Κάστρο που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2003 στη διάρκεια καταστολής αντιφρονούντων και στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης μέχρι και 28 χρόνια. Αποφυλακίστηκαν το 2011.

Ο Πάγια συνέχιζε να κάνει έκκληση για την έναρξη εθνικού διαλόγου μεταξύ των Κουβανών, περιλαμβανομένων και μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος, για μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση.

Είχε ένθερμους υποστηρικτές και μεταξύ των Κουβανών εξόριστων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Το 2003 επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, όπου έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και στη συνέχεια μετέβη στο Μαϊάμι για μια συνάντηση με Κουβανούς εξόριστους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης