Η απειλή που θέτουν οι Σομαλοί πειρατές έχει μειωθεί, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια και τη συνεργασία για να την εξαλείψει, δήλωσε ένας αξιωματικός του NATO το Σάββατο.

«Επιτύχαμε να μειώσουμε τις απειλές από τους πειρατές στη Σομαλία με τις συνεχείς περιπολίες μας, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει την ανταλλαγή ιδεών και την αύξηση των προσπαθειών για να εξαλείψει πλήρως το πρόβλημα», δήλωσε ο αρχιπλοίαρχος Μπεν Μπέκερινγκ, διοικητής της μοίρας του NATO η οποία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση των πειρατών που εφορμούν από τη Σομαλία, σε μια συνέντευξη Τύπου στο ολλανδικό πολεμικό πλοίο HNLMS Evertsen στην Μουσκάτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας (International Maritime Bureau, IMB) υπήρξαν 69 απόπειρες κατάληψης πλοίων από Σομαλούς πειρατές από την 1η Ιανουαρίου ως την 12η Ιουλίου φέτος, αριθμός που αποτελεί μείωση 32% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

«Είμαστε ευτυχείς να αναφέρουμε ότι το πολεμικό ναυτικό του Ομάν συνεργάζεται και μας βοηθά να βρίσκουμε τους πειρατές, αλλά είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα», ανέφερε ο Μπέκερινγκ.

Οι πειρατές μπορούν να μένουν στη στεριά για μεγάλες περιόδους, να χρησιμοποιούν εμπορικά πλοία που έχουν καταλάβει ως βάση, ενώ χρησιμοποιούν ένα απομακρυσμένο νησί της Υεμένης, το Σόκοτρα, ως βάση ανεφοδιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ομάν βρίσκεται σε στρατηγική θέση στον Κόλπο, μια θαλάσσια οδό από την οποία περνάει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η κρίση της πειρατείας στη Σομαλία στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στο παγκόσμιο εμπόριο. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε όλοι για να τη σταματήσουμε», είπε ο Μπέκερινγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης