Συνθετικές ορμόνες αντισυλληπτικών χαπιών που χρησιμοποιούν κατά κόρον στη Βρετανία έχουν μολύνει  τα ποτάμια, τις λίμνες και τις προμήθειες πόσιμου νερού.

Στην τελευταία Οδηγία πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ύδατα προτείνεται η λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση των συγκεκριμένων χημικών, τα οποία ενοχοποιούνται για τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των υδάτων από τα αντισυλληπτικά περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτύου επεξεργασίας λυμάτων και την αύξηση των λογαριασμών ύδατος.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν διχάσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες ύδρευσης που θεωρούν ότι αυτή η λύση είναι υπερβολικά ακριβή. Από την πλευρά τους ωστόσο οικολογικές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Το βασικό συστατικό των αντισυλληπτικών χαπιών είναι το οιστρογόνο Ethinyl estradiol (ΕΕ2), το οποίο μπορεί να προκαλέσει στα ψάρια του γλυκού νερού μια κατάσταση γνωστή ως ερμαφροδιτισμός. Ο ερμαφροδιτισμός ευθύνεται για σημαντική μείωση στον πληθυσμό των ψαριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πρόσφατη δοκιμή στον Καναδά, οι ερευνητές έριξαν στη λίμνη μικρή ποσότητα της ουσίας Ethinyl estradiol. Παρόλαυτά τα ψάρια παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα και ένα είδος κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Για μια ακόμα φορά η αλόγιστη χρήση ουσιών από τον άνθρωπο έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο οικοσύστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης