Η ροή οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της φτώχειας μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη ώθησε 14 κράτη της να μειώσουν την οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ONE που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Η μείωση της βοήθειας θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες για ορισμένες αφρικανικές οικονομίες να απαλλαγούν από την ανάγκη για οικονομική βοήθεια στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, σύμφωνα με την οργάνωση, συνιδρυτής της οποίας ήταν ο ιρλανδός τραγουδιστής Μπόνο, μέλος του συγκροτήματος U2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνολική βοήθεια από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ μειώθηκε 1,5% το 2011 στα 50,86 δισ. ευρώ, μειούμενη για πρώτη φορά από το 2002, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Δεκατέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα και η Ισπανία, που πασχίζουν να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, μείωσαν τη βοήθεια.

Η Γερμανία και η Ιταλία, αντίθετα, αύξησαν τα προγράμματά τους, αλλά όπως και στο σύνολο της Ένωσης, απέχουν ακόμα πολύ από το να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την παροχή βοήθειας, σύμφωνα με την έκθεση της ONE.

“Οι τεράστιες περικοπές της βοήθειας από την Ελλάδα και την Ισπανία δεν ήταν απροσδόκητες σε αυτή τη συγκυρία αναταραχής, αλλά η συνολική κακή επίδοση [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] είναι ανησυχητική”, ανέφερε ο Έιντριαν Λόβετ, διευθυντής του τμήματος της οργάνωσης για την Ευρώπη.

Η οργάνωση υπολογίζει ότι η ΕΕ θα χρειαζόταν να αυξήσει την επίσημη αναπτυξιακή της βοήθεια κατά 42,9 δισ.

ευρώ από σήμερα ως το 2015 για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει.

Για την Αφρική, μια ήπειρο στην οποία επικεντρώνεται η ONE, η προοπτική επιβολής περαιτέρω μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη θα πλήξει τα προγράμματα βοήθειας και θα απομακρύνει την ημέρα που τα κράτη σε αυτή θα μπορούν να σταθούν μόνα τους στα πόδια τους, ανέφερε η ΜΚΟ.

Αν και τα κράτη της Αφρικής χρειάζεται να βασιστούν κυρίως στα δικά τους φορολογικά έσοδα για να κάμψουν τη φτώχεια, η εξωτερική βοήθεια μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των κρατών αυτών να βελτιώσουν τους μηχανισμούς είσπραξης φόρων, να καταπολεμήσουν την διαφθορά και να προσελκύσουν επενδύσεις, εκτίμησε η οργάνωση.

Η βοήθεια θα συνέβαλε ώστε ορισμένες αφρικανικές οικονομίες να οικοδομήσουν “τους μακροπρόθεσμους όρους ώστε να μην χρειάζονται οικονομική βοήθεια πια.

Για έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, αυτός ο στόχος είναι κοντά στην επίτευξή του.

Αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί ακόμα”.

Η ONE υπολογίζει ότι οι 15 χώρες που ήταν μέλη της ΕΕ πριν από το 2004 θα χρειαζόταν να αυξήσουν την βοήθειά τους προς την Αφρική για την περίοδο 2004-2015 κατά 26,6 δισ. ευρώ για να εκπληρώσουν τις δημόσιες δεσμεύσεις τους.

Από το 2011, η συνολική αύξηση έφθασε τα 6 δισ. ευρώ, ή συνολικά το 22,5% του στόχου.

Η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν καλύψει λιγότερο από το 25% των αυξήσεων της βοήθειας που είχαν υποσχεθεί, ενώ το Βέλγιο, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία έχουν καλύψει από 50% ως 75% των υπεσχημένων αυξήσεων.

Καθώς η ΕΕ πρόκειται να διαπραγματευτεί το προσεχές διάστημα τον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2014-2020, η ONE επισήμανε ότι θα χρειαστεί να επιδειχθεί πολιτική τόλμη και ηγεσία για να αυξηθεί η βοήθεια προς το εξωτερικό εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Πηγή: express

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης