Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006 έφτασαν οι πειρατικές επιθέσεις στη Σομαλία, ενώ, αντίθετα, οι επιθέσεις στην άλλη πλευρά της Αφρικής, στον Κόλπο της Νέας Γουινέας, αυξάνονται επικίνδυνα.
Ταυτόχρονα, σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε, το πρώτο μισό του 2013, ο συνολικός αριθμός πειρατικών επιθέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB), καταγράφηκαν 138 επιθέσεις, από 177 την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Αλλά και ο αριθμός των ομήρων έπεσε κάθετα, από 334 που ήταν στο αʼ εξάμηνο του 2012, σε 127 το αʼ εξάμηνο του 2013. Σε ό,τι αφορά τον Κόλπο της Νέας Γουινέας, έχουν καταγραφεί 31 επιθέσεις μέχρι τώρα, ενώ, όπως παρατηρεί το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας (IMB), οι επιθέσεις πλέον γίνονται σε διάφορους τύπους πλοίων. Σημειώνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων γίνονταν σε δεξαμενόπλοια, με στόχο τη κλοπή μέρους του φορτίου. Τώρα, αντίθετα, καταγράφηκαν επιθέσεις στα ανοικτά, με στόχο να πιάσουν ομήρους. «Υπάρχει μια ανησυχητική εξέλιξη που αφορά απαγωγές πληρωμάτων από τα πλοία σε περιοχές που είναι μακριά από τις ακτές του Κόλπου της Νέας Γουινέας», αναφέρει ο διευθυντής του ΙΜΒ Pottengal Mukundan. «Τον Απρίλιο του 2013, εννέα μέλη πληρώματος απήχθησαν από δύο containerships, ένα εκ των οποίων βρισκόταν 170 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές», σημειώσει ο κ. Mukundan.
Ακόμα ένα θέμα που προβληματίζει είναι ότι υπάρχουν περιστατικά πειρατικών επιθέσεων που δεν δηλώνονται. Κάτι που σημαίνει ότι η αντίδραση των Αρχών είναι μικρότερη από όση χρειάζεται, ενώ και τα πλοία δεν γνωρίζουν τις νέες επικίνδυνες περιοχές. Οι Νιγηριανοί πειρατές, το πρώτο εξάμηνο του 2013, έχουν απαγάγει 56 ναυτικούς και είναι υπεύθυνοι για 30 επιχειρήσεις απαγωγής μέσα στο χρόνο που τρέχει.
Συνολικά, οι επιθέσεις στη Νιγηρία έφτασαν τις 22, ενώ συνολικά στον Κόλπο της Ν. Γουινέας έφτασαν τις 31. Ο διευθυντής του IMB, Pottengal Mukundan, κάλεσε τους ηγέτες των κρατών της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής να θέσουν σε εφαρμογή μια συμφωνία, που υπεγράφη την 25η Ιουνίου, για τη δημιουργία ενός περιφερειακού σώματος, αρμόδιου για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας και έναν κοινό κώδικα αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων. «Ενοπλοι πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας πήραν ομήρους 56 ναυτικούς και ευθύνονται για τις 30 απαγωγές πληρωμάτων που έχουν καταγραφεί ως τώρα το 2013. Ενα πρόσωπο σκοτώθηκε και τουλάχιστον πέντε άλλα τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά. Το Γραφείο εκτιμά ότι το κόστος των εμπορευμάτων που εκλάπησαν από πειρατές το 2012 στον Κόλπο της Γουινέας κυμαίνεται από τα 34 έως τα 101 εκατ. δολάρια.
Εξι περιστατικά
Την ίδια στιγμή, στην Ανατολική Ακτή της Αφρικής σημειώθηκαν μόλις έξι περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2013, με 34 ναυτικούς να πέφτουν στα χέρια των πειρατών, οι οποίοι ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Το IMB αποδίδει αυτή τη σημαντική πτώση στη συχνότητα και το εύρος των επιθέσεων από Σομαλούς πειρατές στη δράση που έχουν αναλάβει οι ναυτικές δυνάμεις, αλλά και στα προληπτικά μέτρα που έχουν λάβει οι ναυτιλιακές εταιρείες, κυρίως με τη χρήση ένοπλων φρουρών. Ο κ. Mukundan δήλωσε: «Οι ναυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι αυτή η απειλή είναι υπό έλεγχο. Παράδειγμα, τα δύο πλοία που οι ναυτικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν προτού οι Σομαλοί πειρατές απομακρυνθούν με τα πλοία που είχαν καταλάβει». Στις 30 Ιουνίου 2013, Σομαλοί πειρατές κρατούσαν 57 μέλη του πληρώματος για λύτρα.
Επιθέσεις και στην Ινδονησία
Οι φόβοι που έχουν εκφράσει ναυτιλιακοί οργανισμοί για τον κίνδυνο μεταδοτικότητας της πειρατείας σε νέες περιοχές, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται. Εκτός από τους Νιγηριανούς, και οι Ινδονήσιοι πειρατές αρχίζουν και προβληματίζουν ιδιαίτερα. Το πρώτο εξάμηνο του 2013, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ινδονησίας καταγράφηκαν 48 επιθέσεις, με τους πειρατές να καταφέρνουν να «σαλτάρουν» σε 43 πλοία συνολικά.
Naftemporiki

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης