ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δραματική πέρα από κάθε προηγούμενο συνέχιση ανάσυρσης πτωμάτων από το πολύνεκρο ναυάγιο της Λαμπεντούζα αποτελεί πλέον αιτία αφύπνισης με τον πλέον άσχημο τρόπο της Ευρωπαϊκής συνείδησης για το θέμα των χειρισμών και της πολιτικής που αφορούν στην ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης.

Η ιταλική κοινή γνώμη είναι ανάστατη, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ οι Βρυξέλλες βρίσκονται ενώπιον ενός σοβαρού πλέον διλλήματος καθώς το εν λόγω ναυάγιο δεν μπορεί να αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση από αυτές που εξαλλάσσονται σε καθημερινή βάση στις χώρες με μέτωπο στη Μεσόγειο, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πολύ σύντομα οι Βρυξέλλες θα κληθούν να πάρουν νέες αποφάσεις ενώ πληθαίνουν οι  φωνές Ευρωσκεπτικιστών για την άρση της συμφωνίας Σένγκεν ή έστω την έξοδο των χωρών που δέχονται μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, όπως η περίπτωση της Ελλάδας, την οποία έθιξε χθες Γάλλος πολιτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, η Τουρκία προτίθεται να χτίσει σε γνωστή γεωγραφική ζώνη της για την είσοδο λαθρομεταναστών από χώρες της Αφρικής τοίχος, σε κλίμακα καταφανώς μεγαλύτερη αυτού του οποίου επιχείρησε η Ελλάδα, χάρις στο οποίο έχει μειωθεί η από ξηράς είσοδος λαθρομεταναστών.

Το πρόβλημα παραμένει και εναπομένει στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα να απαντήσουν ως προς τα θέματα της πολιτικής που σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος στις χώρες μέλη τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης