Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το ναυάγιο ενός σκάφους στα ανοικτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, το οποίο μετέφερε μετανάστες από το βόρειο τμήμα της Αφρικής.

Εικόνες που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν το πλοιάριο να βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας, ενώ δύτες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 300 άνθρωποι πνίγηκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα σε μια από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες στην ευρωπαϊκή ιστορία τα τελευταία 30 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής τα μέλη των σωστικών συνεργείων έχουν εντοπίσει και ανασύρει από τη θάλασσα 111 πτώματα.

«Δεν πρόκειται για μια ιταλική τραγωδία αλλά για μια ευρωπαϊκή. Η Λαμπεντούζα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύνορο της Ιταλίας αλλά ως σύνορο της Ευρώπης», τόνισε συγκλονισμένος σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Angelino Alfano. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν μπορούσε να κρύψει την οδύνη του για τη ναυτική τραγωδία.

Το ναυάγιο σημειώθηκε την Πέμπτη περίπου 1 χλμ. από τις ακτές του μικροσκοπικού νησιού, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό, η κακοκαιρία συνεχίζει να δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC πάνω στο κατάστρωμα του σκάφους υπήρχαν περίπου 500 μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Σομαλοί και Αιθίοπες. Επιζώντες ανέφεραν πως τα πάντα ξεκίνησαν, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πλοιάριο. Επικράτησε πανικός, με αποτέλεσμα το σκάφος να αναποδογυρίσει, ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα. Οι Αρχές έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής με ασφάλεια 155 ναυαγούς.

Η μετακίνηση προσφύγων προς την Ιταλία σε αριθμούς:

  • Από το 1988, τουλάχιστον 19.142 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα με την Ευρώπη. Από αυτούς μόνο 2.352 το 2011, την ίδια στιγμή που στη Σικελία έχουν σκοτωθεί 6.707 τα τελευταία 10 χρόνια
  • Το 2012 η Ιταλία δέχτηκε 27.000 αιτήματα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, εκ των οποίων το 24% έγινε δεκτό. Το 2012 το σύνολο των αιτημάτων σε όλη την Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 272.208, εκ των οποίων το 25% αφορούσε στη Γερμανία
  • Το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο-Οκτώβριο 2013 πάτησαν σε ιταλικό έδαφος 30.100 μετανάστες, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί προέρχονταν από τη Συρία και την Ερυθραία

Σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της ιταλικής επικράτειας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Enrico Letta, κήρυξε μια ημέρα πένθους για τους νεκρούς της Λαμπεντούζα.

Τα ναυτικά δυστυχήματα στα ανοικτά της ευρωπαϊκής χώρας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την «Αραβική Άνοιξη» που επηρέασε δραματικά το εσωτερικό χωρών της Β. Αφρικής (Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία και Αίγυπτο). Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία (Μάρτιος 2011).

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται γνωστό πως σκάφη της ιταλικής Ακτοφυλακής προχωρούν σε διάσωση ναυαγών ή στην απομάκρυνση πτωμάτων ύστερα από κάποιο ναυάγιο. Εκτιμάται πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πνιγεί περίπου 25.000 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Σοκ από τις εικόνες με τις σορούς των μεταναστών

Διαβάστε επίσης:
O Guardian για την τραγωδία στην Λαμπεντούζα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, 14:03
Ο ιταλικός Τύπος καταδικάζει τη «σφαγή» στη Λαμπεντούζα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, 12:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης