Τρεις εκδηλώσεις πειρατικών επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα το International Maritime Bureau στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας στη Δυτική Αφρική. Και οι τρεις δεν είχαν βέβαια επιτυχή κατάληξη για τους πειρατές, επιβεβαιώνουν ωστόσο παλαιότερες εκτιμήσεις ότι το «θέατρο του πολέμου» σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της πειρατείας έχει μεταφερθεί δυτικά. Αυτό, άλλωστε, έδειξαν και τα στοιχεία εξαμήνου για τις πειρατικές επιθέσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα το International Maritime Bureau.
Ειδικότερα, η δράση των πειρατών στη Σομαλία έχει μειωθεί στα χαμηλότερα από το 2006 επίπεδα, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο βαθμός βιαιότητας των πειρατών στη Δυτική Αφρική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το IMB Reporting Centre (PRC) κατέγραψε 138 περιστατικά πειρατείας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2013, σε σύγκριση με τα 177 επεισόδια που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Επίσης στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 κατεγράφησαν επτά πειρατείες πλοίων έναντι 20 κατά το πρώτο μισό του 2012. Ο αριθμός των ναυτικών που κρατούνται ως όμηροι μειώθηκαν πάντως στους 127 φέτος, από 334 κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012.
Απαγωγές
Στον Κόλπο της Γουινέας στη Δυτική Αφρική, εκτός της αύξησης που παρατηρείται στον αριθμό των πειρατικών επιθέσεων και των ένοπλων ληστειών (μέχρι στιγμής τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου καταγράφηκαν 31 πειρατικές επιθέσεις και τέσσερις επιτυχημένες προσπάθειες πειρατείας), σύμφωνα με το IMB Report μεγεθύνεται και το κύμα απαγωγών, ενώ ταυτόχρονα «εμπλουτίζεται» η γκάμα πλοίων που βρίσκονται στο στόχαστρο των πειρατών.
Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί νέα πηγή ανησυχίας, καθώς μέχρι τώρα στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής τα πλοία που ήταν ελκυστικοί στόχοι για τους πειρατές ήταν τα δεξαμενόπλοια. «Υπάρχει μία ανησυχητική τάση στις απαγωγές πληρωμάτων από τα πλοία στον Κόλπο της Γουινέας» δήλωσε ο Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB, το οποίο παρακολουθεί την απειλή της πειρατείας στον κόσμο από το 1991.
Ενοπλοι πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας έχουν πάρει συνολικά μέχρι τώρα 56 ομήρους ναυτικούς και είναι υπεύθυνοι και για 30 περιπτώσεις απαγωγής πληρωμάτων πλοίων που κατεγράφησαν το πρώτο εξάμηνο του 2013.  Οι επιθέσεις στη Νιγηρία ανήλθαν σε 22 σε ένα σύνολο 33 στην ευρύτερη περιοχή, ενώ 28 είναι οι  περιπτώσεις απαγωγής.
Ο κ. Mukundan χαιρέτισε την υπογραφή του κώδικα συμπεριφοράς όσον αφορά την καταστολή της πειρατείας, της ένοπλης ληστείας και της παράνομης θαλάσσιας δραστηριότητας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, που υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2013 οι αρχηγοί κρατών της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής.
Αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σύντομα σε δράση στο νερό και πρόσθεσε ότι αν οι επιθέσεις αφεθούν ανεξέλεγκτες, θα γίνουν πιο συχνές, πιο τολμηρές και πιο βίαιες. Η συνεργασία των παράκτιων κρατών σε αυτή την περιοχή είναι ο δρόμος προκειμένου τα νερά της περιοχής να καταστούν ασφαλή για τους ναυτικούς και τα πλοία, τόνισε ο διευθυντής του IMB.

Στον κόλπο του Αντεν
Στο μεταξύ, στον κόλπο του Αντεν στην Ανατολική Αφρική και τη Σομαλία, καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οκτώ περιστατικά πειρατείας, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε κατάληψη ισάριθμων πλοίων, ενώ 34 ναυτικοί κρατούνται όμηροι.
Το IMB αποδίδει αυτή τη σημαντική πτώση στη συχνότητα και στο εύρος των επιθέσεων από Σομαλούς πειρατές στη δράση των διεθνών στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς και στα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τα εμπορικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης  της ανάπτυξης ιδιωτών ένοπλων ανδρών επί των πλοίων.
Ναυτεμπορική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης