Η Statoil πήρε την απόφαση να επενδύσει στην κατασκευή του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο: Πρόκειται για το πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο Hywind έξω από το Πίτερχεντ στο Άμπερντίνσαϊρ της Σκωτίας.

Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υπεράκτια αιολική τεχνολογία, και, ενδεχομένως, ανοίγει νέες, ελκυστικές αγορές για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Η απόφαση δίνει το έναυσμα για επενδύσεις περίπου 2 δισ. ΝΟΚ (ή 215 εκάτ. Ευρώ), που θα οδηγήσουν σε μια μείωση του κόστους 60-70% ανά MW όταν ολοκληρωθεί το έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Hywind είναι μια μοναδική τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που αναπτύχθηκε και ανήκει στην Statoil. Το κόνσεπτ έχει δουλευτεί μέσω της εξάχρονης επιτυχημένης λειτουργίας ενός εγκατεστημένου στο νησί της Karmøy πρωτοτύπου. Το Hywind με την απλότητα του στο σχεδιασμό συμφέρει περισσότερο από άλλα πλωτά σχέδια σε βάθος άνω των 100 μέτρων.

Η Statoil θα εγκαταστήσει ένα 30 MW αιολικό πάρκο ανεμογεννητριών σε πλωτές κατασκευές στο Buchan Deep, 25 χιλιόμετρα ανοικτά του Πίτερχεντ, αξιοποιώντας το αιολικό δυναμικό της Σκωτίας για την παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα. Το αιολικό πάρκο θα έχει έκταση περίπου 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθος 95-120 μέτρων. Η μέση ταχύτητα του ανέμου σε αυτή την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας είναι περίπου 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και θα τροφοδοτήσει περίπου 20.000 νοικοκυριά. Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται στα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με την Irene Rummelhoff, αντιπρόεδρο της Statoil για νέες ενεργειακές λύσεις, στόχος τους με το πιλοτικό πάρκο Hywind είναι να αποδειχθεί η βιωσιμότητα τέτοιων εμπορικών, πλωτών αιολικών πάρκων. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις για υπεράκτια αιολική ενέργεια, συμβάλλοντας στην κερδοφόρα ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που αποτελούν φιλοδοξία της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: e-nautilia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης