ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνή χαρακτήρα λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια. Ενώ στην Ευρώπη, εν όψει των κατευθυντήριων οδηγιών που περιμένουμε για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα για κινητοποιήσεις, προβλήματα υπάρχουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις μεταξύ των Σωματείων και των διοικήσεων των λιμανιών συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, και οι φορτωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την αυξημένη πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αλλά και στη Χιλή στα μεγαλύτερα λιμάνια οι λιμενεργάτες αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Σαν Αντόντιο, αφού θεωρούν ότι θα επηρεάσει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα είναι τεταμένο και στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μέσω συμβάσεων παραχώρησης. «Δηλώνουμε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στην κυβέρνηση και στα κόμματα που τη στηρίζουν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε τετελεσμένα, ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται η τύχη χιλιάδων εργαζομένων στα Λιμάνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, και προσθέτει:

«Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και σ’ αυτές τις προκλήσεις θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις με τεκμηρίωση και αγωνιστική δράση, υπερασπιζόμενοι τον ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα και δημόσιο έλεγχο των Λιμανιών, την εργασιακή συνέχεια όλων των εργαζομένων στα Λιμάνια, στο πλαίσιο των Κανονισμών Εργασίας και των ΣΣΕ».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου και την τρόικα το σχέδιό του για την εκμετάλλευση της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας, κάτι που αποτελεί και υποχρέωση της χώρας μας από τους όρους του μνημονίου. Στο φάκελο αναφέρεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί προς όφελος του ελληνικού κράτους τις δυνατότητες της λιμενικής βιομηχανίας, μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης