Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε έναν ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ στον οποίο επέδωσε διαμαρτυρία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη  Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζιανγκ Κουνσένγκ κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία Ρόμπερτ Ουάνγκ στον οποίο επιδόθηκε μια “σοβαρή παράσταση διαμαρτυρίας” για το ζήτημα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εκ του σύνεγγυς γιατί η Κίνα δημιουργεί μια διοίκηση για την περιοχή η οποία “αντιτίθεται στις συνεργατικές διπλωματικές προσπάθειες γα να επιλυθούν οι διαφορές” και δημιουργεί τον κίνδυνο “περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιφέρεια”.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει καταστεί εστία έντασης στην Ασία, καθώς το Πεκίνο θεωρεί κινεζικά χωρικά ύδατα περιοχές που διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες—στις οποίες ενδέχεται να υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου.
Ο Ζιανγκ ανέφερε ότι η ανακοίνωση της διπλωματίας των ΗΠΑ “αψηφά τα γεγονότα, συγχέει το σωστό και το λάθος, στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες (. . .) να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή (στην περιφέρεια) Ασίας-Ειρηνικού”.
Η Κίνα εξέφρασε “την έντονη δυσαρέσκειά της και την αποφασιστική αντίθεσή της” στην αμερικανική θέση, ενώ “καλεί την αμερικανική πλευρά να αποκαταστήσει το σφάλμα της, να σεβαστεί ειλικρινά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και να κάνει περισσότερα για να ωφελήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην (περιφέρεια) Ασίας-Ειρηνικού”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης