Επέστρεψαν στην εργασία τους στο ορυχείο Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής χιλιάδες μεταλλωρύχοι, βάζοντας τέλος στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά έξι εβδομάδες και χαρακτηρίστηκαν από βίαια επεισόδια, που στοίχισαν τη ζωή σε 46 ανθρώπους. Οι μεταλλωρύχοι τερμάτισαν την απεργία τους μετά τη συμφωνία που επετεύχθη και προβλέπει την αύξηση των μισθών τους από 11% έως 22%.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπάρχει δραστηριότητα σε όλους του τομείς εργασίας, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις θέσεις τους» δήλωσε η Σου Βέι, εκπρόσωπος της βρετανικής Lonmin, της εταιρείας που διαχειρίζεται το ορυχείο, τρίτης παγκοσμίως στην εξόρυξη πλατίνας. Οι εξορύξεις, όμως, θα επαναληφθούν σε μερικές ημέρες, όσες χρειάζεται για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις οι 28.000 εργαζόμενοι και να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 16 Αυγούστου, 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους απεργούς, ενώ άλλοι 10 έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συνδικάτων. Την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε ένας συνδικαλιστής και πριν από λίγες ημέρες μία δημοτική σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος ANC, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης