Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στον αιγυπτιακό αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Ιορδανία. Έγινε στόχος επίθεσης για 15η φορά από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.

Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην αλ Τουβάιλ, ανατολικά της παράκτιας πόλης αλ Αρίς, στο Σινά, πριν από το σημείο όπου ο αγωγός διακλαδώνεται προς τις δύο χώρες. είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα όχημα πλησίασαν τον αγωγό, έσκαψαν σε ένα σημείο και τοποθέτησαν εκρηκτικά τα οποία στη συνέχεια πυροδότησαν από απόσταση.

Ένα στέλεχος της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό είπε ότι οι εξαγωγές αερίου τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ιορδανία είχαν διακοπεί έπειτα από μια επίθεση τον Απρίλιο.

Μέσω του αγωγού το Ισραήλ προμηθευόταν στο παρελθόν περίπου το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Τον Απρίλιο η Αίγυπτος τερμάτισε τη συμφωνία για την προμήθεια αερίου στο Ισραήλ, λόγω μιας επιχειρηματικής διένεξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι της αλ Αρίς είπαν πάντως ότι οι παραδόσεις ξανάρχισαν πριν από τρεις ημέρες.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από 20 χρόνια, επί των ημερών του Μουμπάρακ, προκαλούσε αντιδράσεις από μέρους πολλών Αιγυπτίων. Οι επικριτές της έλεγαν ότι το Ισραήλ δεν κατέβαλε επαρκές τίμημα για το καύσιμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης