Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Standard Club ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την ασφάλεια του ρωσικού πλοίου MV Alaev έπειτα από τις πληροφορίες ότι μεταφέρει ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα προς τη Συρία, κατά παραβίαση του ευρωπαϊκού εμπάργκο.

Το πλοίο που, σύμφωνα με την Daily Telegraph, ανήκει στη ρωσική εταιρεία Femco και είχε αποπλεύσει από το ρωσικό λιμάνι του Καλίνινγκαρντ στη Βαλτική, διέκοψε τον πλου ανοικτά των ακτών της Σκωτίας όπου ειδοποιήθηκε ότι πλέει ανασφάλιστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πληροφορηθήκαμε ότι το Alaed μετέφερε πολεμικό εξοπλισμό με προορισμό τη Συρία.

Έχουμε ήδη πληροφορήσει τον ιδιοκτήτη του πλοίου ότι η ασφαλιστική του κάλυψη τερματίζεται αμέσως εξαιτίας του είδους του ταξιδιού του”, δήλωσε εκπρόσωπος της Standard Club.

Βρετανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η Daily Telegraph πληροφόρησαν την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία ότι η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης σε τέτοιου είδους φορτίο παραβιάζει το καθεστώς των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Δαμασκό στο πλαίσιο του οποίου απαγορεύεται η αποστολή όπλων στο συριακό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στη βρετανική κυβέρνηση ότι το ρωσικό πλοίο είναι ασφαλισμένο από βρετανική εταιρία.

Το Alaed μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερα Mi-25 ρωσικής κατασκευής, τα οποία είχαν πωληθεί στη Συρία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και τα οποία η Δαμασκός είχε στείλει για συντήρηση στη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, την αποστολή των πολεμικών ελικοπτέρων αυτών που χρησιμοποιούνται από το συριακό καθεστώς στην καταστολή της συριακής εξέγερσης.

Ο στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ανακοίνωσε το Σάββατο τη διακοπή των επιχειρήσεων εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη χώρα.

Η Ρωσία απάντησε σχετικά με τις καταγγελίες ότι δεν πρόκειται για νέο πολεμικό υλικό που προορίζεται για το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά για την αποστολή παλαιών ελικοπτέρων που είχαν πωληθεί προ πολλών ετών και είχαν σταλεί για συντήρηση στη Ρωσία.

Στη Μόσχα, ανακοινώθηκε χθες ο απόπλους δύο ρωσικών πολεμικών πλοίων με προορισμό τη ναυτική βάση της Ταρτούς στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης