Υπόθεση ημερών θεωρείται η έγκριση του δανείου από τη Ρωσία, 4 ή 5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο. Μετά την έγκριση του ρωσικού δανείου η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να λάβει βοήθεια η οποία μπορεί να ανέλθει έως και στα 8 δισ. ευρώ.

Το δάνειο από τη Ρωσία αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Υπάρχει προσδοκία ότι η χρηματοδότηση από τη Ρωσία θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για μη επαχθείς όρους από το EFSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που παραμένουν προβληματικές λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση νέων μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στα μέτρα αυτά δεν θα περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και συντάξεων όπως έχει υποσχεθεί προσωπικά ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αύξηση της φορολογίας κ.λπ. Χθες, ο Κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα, εκτός της Χρυσής Αυγής, και εξέφρασε την αγωνία για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ευελπιστώντας στη συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι εξαιρετικά κρίσιμη εν όψει και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας. 

Πηγή: express

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης