Ο πανίσχυρος μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, σεΐχης Αμπντούλ Αζίζ αλ Σεΐχ, καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών και διπλωματών και τις χαρακτήρισε αντι-ισλαμικές, ύστερα από τις αιματηρές διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής ταινίας που θεωρείται ότι χλευάζει τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο μεγάλος μουφτής κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να ποινικοποιήσουν τις προσβολές κατά των προφητών και καταδίκασε την ταινία η οποία προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου και αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις ανά την Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απαγορεύεται να τιμωρείς τους αθώους για τα φρικτά εγκλήματα των ενόχων ή να επιτίθεσαι σε εκείνους που τους έχει δοθεί προστασία της ζωής και της περιουσίας τους ή να εκθέτεις δημόσια κτίρια στη φωτιά ή την καταστροφή», είπε σε ομιλία του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Περιγράφοντας την εν λόγω αμερικανική ταινία ως “άθλια” και “εγκληματική”, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις με στόχο αθώους και διπλωμάτες διαστρεβλώνουν την ισλαμική θρησκεία και δεν είναι αποδεκτές από τον Θεό».

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή μετά τη μεσημεριανή προσευχή σε διαδηλώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βία εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Τυνησία, το Σουδάν, την Υεμένη και σε άλλες χώρες.

Δεν έχουν αναφερθεί αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία, έναν από τους πιο ένθερμους συμμάχους στον αραβικό κόσμο των ΗΠΑ και μια χώρα που ασκεί σημαντική επιρροή στους 1,6 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους παγκοσμίως.

Η δήλωση του μεγάλου μουφτή συμφωνεί με την επίσημη θέση που έλαβε την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία καταδικάζοντας τόσο την επίμαχη ταινία όσο και τις επιθέσεις σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Νωρίτερα σήμερα η πτέρυγα της αλ Κάιντα στην Υεμένη κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να σκοτώσουν αμερικανούς διπλωμάτες σε ισλαμικές χώρες και να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις τους κατά της ταινίας.

Κάποιοι από τους ανώτατους ηγέτες της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο έχουν σαουδαραβική καταγωγή, αλλά είναι πολέμιοι του καθεστώτος.

Την αμερικανική ταινία καταδίκασε σήμερα και η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, την οποία χαρακτήρισε όχι μόνο προσβλητική, αλλά και κατακριτέα. Στο Μπαγκλαντές που έχει πληθυσμό 160 εκατομμύρια, το 90% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης