Σύροι αντάρτες απέκρουσαν σήμερα μια επίθεση δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Ασαντ σε απομακρυσμένη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα συγκρούσεις μεταξύ σύρων στρατιωτών και ανταρτών ξέσπασαν το πρωί σε μια συνοικία της Δαμασκού, την επομένη μιας αιματηρής ημέρας κατά την οποία η βία προκάλεσε το θάνατο 90 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως κάθε Παρασκευή από το Μάρτιο του 2011, οι αντικαθεστωτικοί κάλεσαν σε διαδηλώσεις ζητώντας την πτώση του προέδρου Μπασαρ αλ-Ασαντ με το σύνθημα “ο πόλεμος της λαϊκής απελευθέρωσης”, σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook “Η συριακή επανάσταση 2011”. Αντιμέτωπο με την καταστολή, το κίνημα αμφισβήτησης εξέλαβε στρατιωτικό χαρακτήρα με την πάροδο των μηνών και μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση, κυρίως μεταξύ των συριακών δυνάμεων και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, την ένοπλη δύναμη της αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκε από λιποτάκτες του τακτικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάχες σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στη συνοικία Καφάρ Σουσέ της Δαμασκού και ένας άμαχος σκοτώθηκε από οβίδα τη νύχτα στη Νταράγια, στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ τουλάχιστον πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη που είχε ως στόχο ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού στο Μααρέτ αλ-Νουμάν, το οποίο βομβαρδίζεται από το πρωί.

Ένας λιποτάκτης και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Χθες Πέμπτη ο βομβαρδισμός προπυργίων των ανταρτών και οι μάχες μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων, μεταξύ τους 63 άμαχοι και 24 στρατιώτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και αυτοπτών μαρτύρων.
Δεν καθίσταται δυνατόν ο απολογισμός των θυμάτων στη συριακή σύγκρουση να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή από τότε που ο ΟΗΕ σταμάτησε την καταμέτρησή τους, στα τέλη του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης