Έχουν ένα λόγο να πανηγυρίζουν όσοι συμμετέχουν στην Βρετανία στην δημιουργία του μεγαλύτερου, όπως προκύπτει, φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο που θα ανήκει στην κοινότητα της περιοχής του και σε όλους τους κατοίκους που συνεισφέρουν για την υλοποίηση του.

Συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό των 2,5 εκατ. λιρών που απαιτείται ως αφετηρία, οπότε το ονομαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο «Westmill Solar», που βρίσκεται ανάμεσα στην Οξφόρδη και στο Σουίντον, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτελούμενο από 21.000 κυψέλες και δυναμικότητας 5 MW φωτοβολταϊκό πάρκο ξεκίνησε να διαμορφώνεται σε γη που ανήκει στον αγρότη Adam Twine ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο ίδιος διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει πίσω το φωτοβολταϊκό πάρκο καταβάλλοντας το απαιτούμενο ποσό σε κάθε ιδιοκτήτη.

Αλλά ελήφθη η απόφαση να αναζητηθούν μικροί επενδυτές, κάτοικοι της περιοχής, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η μεγαλύτερη τέτοιου είδους και κλίμακας «ηλιακή» κοινοπραξία. Από εδώ και στο εξής θα αναζητηθούν ακόμη 12,5 έως 14 εκατ. λίρες που θα διανεμηθούν σε μορφή ομολόγων στον κάθε επενδυτή.

Από τις ισχύουσες feed-in tariffs και τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συγκεντρωθούν 1,7 εκατ. λίρες. Στους επενδυτές αρχικά θα διανεμηθούν οι 800.000 λίρες.
Ύστερα από την κάλυψη των πάγιων εξόδων για τα οποία θα απαιτηθούν 200.000 λίρες, από τις 700.000 λίρες που υπολείπονται θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων και ό,τι μείνει θα διανεμηθεί εκ νέου στους επενδυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, όσοι θα συμμετάσχουν δεν αναμένεται να πλουτίσουν από την μία μέρα στην άλλη, αλλά με την πάροδο του χρόνου το Westmill Solar θα μπορούσε να έχει πολύ καλές «επιδόσεις και αποδόσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης