Το ρωσικό πλοίο Alaed, που μεταφέρει τρία ελικόπτερα Mi-25 που προορίζονται για τη Συρία μετά την συντήρησή τους στη Ρωσία, αποσυνέδεσε χθες το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης και καταγραφής θέσης πλοίων AIS, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά τις 19.00 χθες το Alaed αποσυνδέθηκε από το σύστημα που επιτρέπει την αναγνώριση της ταυτότητας και της θέσης όλων των πλοίων εν πλω στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα πριν, το υπό ρωσική σημαία πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Μπαλτίισκ της Βαλτικής στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Κάθε πλοίαρχος έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποσυνδέσει το πλοίο του από το AIS προσωρινά, σύμφωνα με πηγές των λιμενικών αρχών.

Το Alaed είχε αποσυνδεθεί από το σύστημα και την περασμένη εβδομάδα. Το πλοίο εντοπίσθηκε την Κυριακή βόρεια της Δανίας, αφού είχε αποπλεύσει στις 10 Ιουλίου από το ρωσικό λιμάνι του Μουρμάνσκ και αναμένεται να φθάσει στην Αγία Πετρούπολη αύριο, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Femco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, είναι αδιευκρίνιστο εάν τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στη Συρία από το ίδιο το Alaed.

Οι αποκαλύψεις τον Ιούνιο για το φορτίο του ώθησαν την ασφαλιστική του εταιρεία να ακυρώσει την ασφάλειά του, γεγονός που σήμαινε ότι το πλοίο δεν γινόταν πλέον δεκτό σε κανέναν λιμάνι και, κατά συνέπεια, επέστρεψε στα ρωσικά ύδατα.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, παραδέχθηκε στις 21 Ιουνίου ότι το Alaed μετέφερε υλικό της αντιαεροπορικής άμυνας και τα τρία ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα, τα οποία ανήκαν στην Συρία και είχαν επιστραφεί στη Ρωσία για συντήρηση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης