Ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube χθες απεικονίζει δύο άνδρες να εκτοξεύουν αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες (RPGs) εναντίον ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Διώρυγα του Σουέζ, ένα επεισόδιο που είχε σημειωθεί το Σάββατο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια αυτή σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βίντεο φέρει έναν λογότυπο με μια μαύρη σημαία των ισλαμιστών και το όνομα «Ταξιαρχία αλ Φιρκάν». Απεικονίζει δύο άνδρες με πολιτικά να εκτοξεύουν τις ρουκέτες στο πλευρό του πλοίου, όπου εκρήγνυνται.

Στο βίντεο αυτό είναι ορατό το όνομα COSCO του πλοίου, ενώ το καράβι μοιάζει πράγματι με φωτογραφίες του στόχου της επίθεσης, ενός πλοίου εγγεγραμμένου στο νηογνώμονα του Παναμά που ονομάζεται Cosco Asia.

Μία πηγή των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας υπάρχει η «βεβαιότητα» πως η ενέργεια αυτή «ήταν τυχαία» και «δεν υποστηρίχθηκε από κάποια οργάνωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση δεν είχε επέφερε μεγάλες ζημιές στο πλοίο ή δεν μπλόκαρε την κίνηση στη Διώρυγα. Εάν σημειωνόταν μια μείζων επίθεση στη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό, θα έπληττε την οικονομία της Αιγύπτου: Το Κάιρο βασίζεται κατά πολύ στα έσοδα από την Διώρυγα των 192 χλμ. η οποία αποτελεί την ταχύτερη θαλάσσια δίοδο που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης