Θάνος Ξυδόπουλος

Το μονοξείδιο του αζώτου, ένα άχρωμο, άοσμο αέριο, δοκιμάζεται τώρα ως πειραματική θεραπεία για τη νόσο COVID-19. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε νοσοκομεία στη Βοστώνη, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα, τη Σουηδία και την Αυστρία, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή για να ελέγξουν αν το εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου έχει όφελος σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19. Η δοκιμή θα εξετάσει αν το αέριο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ασθενών που καταλήγουν να χρειάζονται αναπνευστήρα. Για περίπου 30 λεπτά δύο ή τρεις φορές την ημέρα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα εισπνέουν το μονοξείδιο του αζώτου μέσω μάσκας και θα συγκριθούν με μια ομάδα ελέγχου.

Στην Κίνα, εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες που αγωνίζονται κατά της πανδημίας COVID-19 έχουν επικεντρωθεί σε μια παλιά διαπίστωση. Το 1988, οι ερευνητές είχαν βρει ότι το μονοξείδιο του αζώτου παίζει ρόλο στην προετοιμασία του αρσενικού για σεξ. Με τη χαλάρωση του μαλακού ιστού του πέους, το αίμα ρέει και το όργανο διογκώνεται. Έτσι ήρθε το Βιάγκρα στην αγορά οκτώ χρόνια αργότερα. Τώρα το Βιάγκρα διερευνάται ως θεραπεία για τη νόσο COVID-19. Μια πιλοτική μελέτη στην Κίνα εξετάζει το φάρμακο σε ασθενείς με COVID-19 και προβλήματα αναπνοής που όμως δεν χρειάζονται ακόμη μηχανική αναπνοή.

Στην Ιταλία, όπου το αέριο χρησιμοποιήθηκε κάτω από τυχαίες συνθήκες, η θεραπεία φαίνεται να αυξάνει εντυπωσιακά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των ασθενών με COVID-19, δήλωσε ο δρ. Lorenzo Berra, ειδικός εντατικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής της μελέτης. Αλλά θα χρειαστούν αυστηρές δοκιμές, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η φλεγμονή, το εμφύσημα ή η κυστική ίνωση προσβάλει τους πνεύμονες, τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και τα μικροσκοπικά τριχοειδή συστέλλονται. Το εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει αυτά τα αγγεία, αυξάνοντας τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και διευκολύνοντας τον φόρτο εργασίας της καρδιάς.

Το 2004, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο ανακάλυψαν μια άλλη ιδιότητα του μονοξειδίου του αζώτου: σκότωσε τους κορωνοϊούς. Συγκεκριμένα, σκότωσε τον κορωνοϊό που πέρασε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους και πυροδότησε την επιδημία του 2003, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, την ασθένεια που είναι γνωστή ως SARS.

Στα κύτταρα ενός αφρικανικού πιθήκου που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό SARS-COV, μια οργανική ένωση μονοξειδίου του αζώτου διέκοψε την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται στο μισό. Ένα χρόνο αργότερα, Σουηδοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν το εύρημα και διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο καλύτερη ήταν η λειτουργία του αερίου για να εμποδιστεί ο ιός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης