Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, έθεσε την απλή ερώτηση: Τι θα συνέβαινε με τον έλεγχο της γλυκόζης εάν οι διαβητικοί τύπου 2 απέφευγαν τους υδατάνθρακες στο πρωινό; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είχε προβλεφθεί, παρέχοντας ένα πρωινό με χαμηλούς υδατάνθρακες που αποτελούνταν από αυγό, τυρί και σπανάκι, εξαλείφθηκε εντελώς η μεγάλη αύξηση της γλυκόζης που παρατηρείται μετά το πρωινό. Όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης, οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο ήταν βελτιωμένες. Έτσι, η συνολική έκθεση σε αιχμές γλυκόζης βελτιώθηκε και οι δείκτες σταθερότητας της γλυκόζης ήταν καλύτεροι με την απλή μετάβαση σε ένα πρωινό με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες. 

Το πρωινό χαμηλών υδατανθράκων είναι μια απλή και ισχυρή στρατηγική όχι μόνο για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αλλά για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους. Αλλά με βάση αυτή τη μελέτη δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όλα τα πρωινά με χαμηλούς υδατάνθρακες οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα.

Εάν είναι η ώρα της ημέρας που δημιουργεί το πρόβλημα στις αιχμές της γλυκόζης, μήπως η παράλειψη του πρωινού είναι μια λύση;  Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι η παράλειψη πρωινού δεν είναι ίσως η καλύτερη ιδέα για κάποιον με διαβήτη τύπου 2, επειδή οδηγεί σε υπερβολικές αυξήσεις γλυκόζης στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη στρατηγική για τους διαβητικούς τύπου 2 είναι να ακολουθήσουν γενικά -και όχι μόνο στο πρωινό- μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες ή κετογονική δίαιτα. Τα στοιχεία για τα οφέλη μιας κετο δίαιτας συσσωρεύονται, με τις μελέτες που δείχνουν ότι με την κατάλληλη υποστήριξη και ιατρική καθοδήγηση, πάνω από το 50% των διαβητικών μπορεί να είναι σε θέση να φέρουν την κατάστασή τους σε «ύφεση». Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό και δεν χρειάζεται πλέον να παίρνουν φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης.

Αλλά στον πραγματικό κόσμο, η τήρηση οποιωνδήποτε περιοριστικών διατροφικών προτύπων είναι γενικά δύσκολη. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τηρήσουν μια δίαιτα, αλλά οι μισοί από τους συμμετέχοντες εγκαταλείπουν μετά από 6 ή 12 μήνες οποιασδήποτε δίαιτας είναι νέα γι’ αυτούς, είτε είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είτε όχι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης