Ζήσης Ψάλλας

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που μετρά τα λιπίδια του αίματος, ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία εντόπισαν ένα προφίλ λιπιδίων στο αίμα που βελτιώνει τη δυνατότητα να εκτιμηθεί, αρκετά χρόνια νωρίτερα, ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην υγειονομική περίθαλψη, μετριούνται συνήθως οι συνολικές ποσότητες χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, όχι όλα τα λιπίδια», είπε η Céline Fernandez, αναπληρώτρια καθηγήτρια Integrative Molecular Medicine στο Πανεπιστήμιο Lund, επικεφαλής της μελέτης η οποία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία Lipotype και την Εθνική Βιοϊατρική Υποδομή της Σουηδίας (NBIS).

Η μελέτη περιελάμβανε ανάλυση 178 λιπιδίων στο αίμα από 3.668 υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη Malmö Diet and Cancer. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και Β. Εκτός από τα δείγματα αίματος, η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αναφέρθηκαν για τη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή. Σε μια διάρκεια παρακολούθησης πάνω από 20 χρόνια, περίπου 250 άτομα σε κάθε ομάδα είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα προφίλ λιπιδίων αίματος στην ομάδα Α με βάση τη συγκέντρωση 77 λιπιδίων που συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Η ικανότητα αυτού προφίλ λιπιδίων του αίματος να εντοπίζει τα άτομα που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 εξετάστηκε και επιβεβαιώθηκε αργότερα στην ομάδα Β.

Η προσθήκη των συνολικών ποσοτήτων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων δεν βελτίωσε την αξιολόγηση του κινδύνου. Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν το συγκεκριμένο προφίλ των 77 λιπιδίων στο αίμα, η πρόβλεψη κινδύνου βελτιώθηκε με στατιστικά σημαντικό τρόπο.

Είναι σημαντικό, το προφίλ λιπιδίων του αίματος από μόνο του μπορούσε να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 από την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα μπορεί να συνδεθεί με τον τρόπο ζωής. Όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους, τόσο μικρότερη είναι η ποσότητα του επιβλαβούς προφίλ λιπιδίων του αίματος που είχαν.

Ο καφές συνδέθηκε επίσης με μειωμένη ποσότητα του επιβλαβούς προφίλ λιπιδίων του αίματος. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και το μεταποιημένο κρέας συνδέθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες του προφίλ επιβλαβών λιπιδίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης