Θάνος Ξυδόπουλος

Γράφοντας στο ιατρικό περιοδικό CMAJ, δύο ειδικοί της δερματολογίας τονίζουν ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το μελάνωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μελανώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, όχι μόνο σε περιοχές που βλέπει πολύ ο ήλιος», δήλωσε η Δρ. Kucy Pon στο Reuters Health. Είπε ότι η πιο κοινή περιοχή στους άνδρες είναι η πλάτη, ενώ για τις γυναίκες είναι τα πόδια.

Περισσότερο από το 90% των μελανωμάτων με τα πιο συνηθισμένα γενετικά χαρακτηριστικά προκαλούνται από υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία, είτε από τον ήλιο είτε από ηλιακούς λαμπτήρες, όπως το είδος που χρησιμοποιείται στα σολάριουμ, λέει ο συν-συγγραφέας Robert Micieli.

Αλλά για μελανώματα σε περιφερικά μέρη του σώματος όπως στις παλάμες, τις πατούσες και στις επιφάνειες των βλεννογόνων, η έκθεση στον ήλιο δεν είναι η κύρια αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάπτυξη του καρκίνου μπορεί να ταιριάζει περισσότερο με την αλυσίδα των γεγονότων που οδηγούν σε μη δερματικούς καρκίνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί με την έκθεση στον ήλιο, οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, τον αριθμό των σπίλων (ελιών), πολλών άτυπων ελιών και του οικογενειακού ιστορικού μελανώματος.

Το πρώτο σημάδι ενός μελανώματος είναι μια ασυνήθιστη ελιά ή στίγμα. Αλλά για το 10% των ασθενών με μελάνωμα, η βλάβη μπορεί να μην έχει καθόλου χρώμα και είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Αυτά τα μη χρωματισμένα μελανώματα μπορεί να είναι κοκκινωπά ή να έχουν φυσιολογικό χρώμα δέρματος ή ουσιαστικά να είναι άχρωμα. Αυτά τα άτυπα μελανώματα μπορούν να μοιάζουν με άλλες μορφές καρκίνων του δέρματος ή, χειρότερα, μπορεί να μπερδευτούν με καλοήθεις ουλές ή κύστεις.

Οι Pon και Micieli λένε ότι οποιεσδήποτε βλάβες με υποψία μελανώματος θα πρέπει να εξεταστούν από δερματολόγο, και ειδικά μια βλάβη με τα λεγόμενα χαρακτηριστικά «ABCDE», ήτοι ασυμμετρία, ανωμαλία ορίων, χρωματική αλλαγή, διάμετρος άνω των 6 χιλιοστών και μεταβολή.

Για την πρόληψη, οι δερματολόγοι συνιστούν συχνή επάλειψη τουλάχιστον 30 SPF αντιηλιακού ευρέος φάσματος καθώς και προστατευτικά ρούχα για αντηλιακή προστασία και πλατιά καπέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης