Ζήσης Ψάλλας

Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι σημαντικό στο να διατηρεί τα πάντα υπό έλεγχο και να μας προστατεύει. Όμως πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούν ότι ο εγκέφαλός μας έχει επίσης ένα ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικρογλοία, που είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, εμπλέκονται σε όλα – από την ανάπτυξη του εγκεφάλου έως την προστασία από ασθένειες όπως είναι η μηνιγγίτιδα και η νόσος Αλτσχάιμερ. Παρά τα καλά που κάνουν αυτά τα κύτταρα, κάτω από λανθασμένες συνθήκες μπορούν να μας προκαλέσουν κακό.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως με χρόνιο στρες, τη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπου τα μικρογλοία μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά και αυτό να δυσκολέψει τον ρυθμιστικό τους ρόλο. Μπορεί να σκοτώνουν άσκοπα τα κοντινά τους κύτταρα και μπορεί να συμβάλουν στη φλεγμονή του εγκεφάλου εκκρίνοντας φλεγμονώδη μόρια. 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τα μικρογλοία μας ευτυχισμένα -και τον εγκέφαλό μας υγιή- όπως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή: Οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα υγιή λίπη μπορούν να κρατήσουν τα μικρογλοία σας νέα και να τα μετατρέψουν σε μια αντιφλεγμονώδη μορφή.
  • Διατηρήστε τα βακτήρια του εντέρου σας… ευτυχισμένα: Ο εγκέφαλος και το έντερο συνδέονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve), έτσι τα μικρόβια που ζουν στο έντερο μας έχουν μεγάλη επίδραση στον εγκέφαλο. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εμπλέκονται στην ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη συνολική υγεία των μικρογλοίων.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα: Το αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλική βλάβη. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο ενεργοποιείται η φλεγμονώδης απόκριση των μικρογλοίων. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η ενεργοποίηση προκαλείται επίσης από μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στον καπνό των τσιγάρων.
  • Ύπνος: Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι κάνει τα μικρογλοία να πάρουν τη φλεγμονώδη μορφή τους.
  • Φροντίστε την ψυχική σας υγεία: Τα μικρογλοία μπορούν να αισθανθούν το άγχος σας και ανταποκρίνονται σε αυτό με τη φλεγμονώδη μορφή τους. Αυτή η μορφή υπάρχει σε πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές και επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις ψυχικής υγείας (όπως η κατάθλιψη) που προηγούνται των νευροεκφυλιστικών διαταραχών.
  • Άσκηση: Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η άσκηση επηρεάζει άμεσα τα μικρογλοία και τα μετατοπίζει προς μια προστατευτική μορφή. Η άσκηση του εγκεφάλου έχει επίσης αποδειχτεί ότι εκπαιδεύει τα μικρογλοία για να αντιμετωπίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης