Για τις μισές γυναίκες η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας ακόμα.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές βιολογίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικούς τύπους των ίδιων καρδιακών παθήσεων. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε αυτές τις διαφορές» είπε η καθηγήτρια Eva Gerdts από το University of Bergen στη Νορβηγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν μεταξύ των πιο κοινών αιτιών θανάτου και υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής στις γυναίκες. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την καρδιακή προσβολή ή την καρδιακή ανεπάρκεια σε πολλές γυναίκες. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση» είπε η Gerdts, η οποία δημοσίευσε μαζί με τους συνεργάτες της μια ανασκόπηση στο περιοδικό «Nature» για αυτό το θέμα.  

Οι ερευνητές συνέκριναν κοινούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και το πώς αυτές επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Επικεντρώθηκαν στις διαφορές φύλου όσον αφορά στην επίδραση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερο βάρος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 11% των γυναικών και το 15% των ανδρών είναι παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 30) παγκοσμίως. Στη Νορβηγία ένας στους πέντε ενήλικες είναι παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για διαβήτη 2. Μια γυναίκα με διαβήτη έχει πολύ υψηλότερο σχετικό κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών και θανάτου από έναν άνδρα.

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τον καρδιακό κίνδυνο. Η Gerdts εξηγεί ότι πολλές από τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις, συνδέονται με την ορμόνη φύλου, τα οιστρογόνα. Η ορμόνη εμποδίζει τον σχηματισμό συνδετικού ιστού στην καρδιά και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες χάνουν το πλεονέκτημα των οιστρογόνων. Οι αρτηρίες τους γίνονται πιο δύσκαμπτες και ευάλωτες σε ασθένειες. 

Το κάπνισμα. Τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότερες γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν από τους άνδρες. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν το κάπνισμα για να μειώσουν την όρεξή τους και να ελέγξουν το βάρος τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλή επιλογή από την άποψη της υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης