Ζήσης Ψάλλας

Η χλωροκίνη και ηι υδροξυχλωροκίνη, έχουν αναφερθεί ως υποσχόμενα φάρμακα όταν πρόωρες δοκιμές έδειξαν ότι ενδέχεται να περιορίζουν την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα. Αλλά τα φάρμακα αυτά είναι γνωστό από καιρό ότι έχουν δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης στον καρδιακό ρυθμό με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια βραζιλιάνικη μελέτη, στην πόλη του Αμαζονίου Manaus, είχε προγραμματίσει να εγγράψει 440 σοβαρά ασθενείς από COVID-19 για να ελέγξει δύο δοσολογίες χλωροκίνης, αλλά οι ερευνητές ανέφεραν αποτελέσματα μόνο για 81 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Το ένα τέταρτο των ατόμων που έπαιρναν 600 mg δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες εμφάνισαν προβλήματα καρδιακού ρυθμού και οι τάσεις υποδηλώνουν ότι υπήρχαν περισσότεροι θάνατοι σε αυτήν την ομάδα, οπότε οι επιστήμονες σταμάτησαν αυτό το μέρος της μελέτης.

Στην άλλη ομάδα δόθηκαν 450 mg δύο φορές την ημέρα την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για τέσσερις ακόμη ημέρες. Αυτό είναι πιο κοντά στη δοσολογία που δοκιμάζεται σε ορισμένες άλλες μελέτες. Είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό θα αποδειχθεί ασφαλές ή αποτελεσματικό. H μελέτη της Βραζιλίας δεν είχε ομάδα σύγκρισης που δεν έλαβε θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο ένας συμμετέχων στη μελέτη της Βραζιλίας δεν είχε κανένα σημάδι του ιού σε επιχρίσματα του λαιμού μετά από τη θεραπεία, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη της Βραζιλίας αναρτήθηκαν σε ιστοτόπο έρευνας και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Όλοι οι ασθενείς στη μελέτη έλαβαν επίσης δύο αντιβιοτικά, την κεφτριαξόνη και την αζιθρομυκίνη. Το τελευταίο μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες στην καρδιά. 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επανειλημμένα επικαλέστηκε τα οφέλη της χλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης χωρίς στοιχεία. Είπε ότι άκουσε αναφορές 100% αποτελεσματικότητας όταν χορηγήθηκε στις σωστές δόσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης