Ζήσης Ψάλλας

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος της. Κάθε χρόνο εμφανίζονται 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον  ΠΟΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές καταστάσεις υγείας και συμπεριφορές επηρεάζουν τις πιθανότητες να αναπτυχθεί η άνοια και οι έρευνες δείχνουν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί, δήλωσε η Maria Carrillo, επικεφαλής επιστήμονας της Alzheimer’s Association.

Δεδομένου ότι η άνοια είναι σήμερα ανίατη και τόσες πολλές πειραματικές θεραπείες έχουν αποτύχει, η εστίαση στην πρόληψη μπορεί να μας δώσει «περισσότερα οφέλη», είπε η Carrillo.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περιλαμβάνουν αρκετή άσκηση, τη θεραπεία άλλων συνθηκών υγείας όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη. Έχοντας μια ενεργό κοινωνική ζωή και αποφεύγοντας ή περιορίζοντας επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση τροφής και την κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ επίσης βοηθάει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποδεικτικά στοιχεία για μερικά από τα παραπάνω είναι αδύναμα -στο ότι βοηθούν στη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης- αλλά είναι γνωστό ότι βοηθούν στη γενική υγεία, είπε η ειδικός.

Το να τρώτε υγιεινά και, ενδεχομένως, ακολουθώντας μια δίαιτα με μεσογειακό στυλ, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αλλά οι οδηγίες λαμβάνουν μια αρνητική στάση απέναντι στις βιταμίνες Β ή Ε, στα ιχθυέλαια και στα συμπληρώματα διατροφής που προωθούνται για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή η έρευνα δεν δείχνει να δουλεύουν.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο της νοητικής πτώσης και της άνοιας ενώ γνωρίζουμε ότι σε υψηλές δόσεις αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή», δήλωσε η Δρ. Neerja Chowdhary του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ επίσης δεν περιέλαβε τα παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων σκέψης. Αυτά μπορούν να ληφθούν υπόψη από άτομα με φυσιολογικές ικανότητες ή ήπια εξασθένιση, αλλά υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία ότι παρέχουν όφελος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης