Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία εξέτασαν τη σχέση μεταξύ οστεοαρθρίτιδας και θνησιμότητας. Χρησιμοποιώντας μητρώα πληθυσμού, παρακολούθησαν για περίπου μια δεκαετία 469.000 ανθρώπους στη Σουηδία, οι οποίοι το 2003 ήταν μεταξύ 45 και 84 ετών. Στην ομάδα αυτή υπήρχαν 16.000 ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος, 9.000 με αρθρίτιδα ισχίου, 4.000 με αρθρίτιδα καρπού και 5,500 με άλλες μορφές οστεοαρθρίτιδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Martin Englund, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne, είπε: «Εξετάσαμε την αιτία θανάτου για όσους έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 2004 και 2014 και οι οποίοι είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα και συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην ίδια περιοχή. Οι ομάδες δεν ήταν διαφορετικές όσον αφορά τις περισσότερες αιτίες θανάτου αλλά ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν υψηλότερος για όσους είχαν διάγνωση οστεοαρθρίτιδας. Ο κίνδυνος δεν αυξήθηκε βραχυπρόθεσμα μετά τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, αλλά όσο μεγαλύτερο διάστημα είχε κάποιος με οστεοαρθρίτιδα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, π.χ. εάν κάποιος είχε διάγνωση αρθρίτιδας γόνατος για 9 έως 11 χρόνια, ο κίνδυνος ήταν 16% υψηλότερος». 

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100.000 κατοίκους που είχαν οστεοαρθρίτιδα για 9-11 χρόνια, 40 περισσότεροι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα ετησίως, σε σύγκριση με τον πληθυσμό χωρίς οστεοαρθρίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Englund έχει μια θεωρία σχετικά με το λόγο πίσω από τα αποτελέσματα. 

«Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, που συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην κινούνται. Έτσι υπάρχει κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους, κάτι που γνωρίζουμε ότι οδηγεί σε δευτεροπαθή νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η φλεγμονή μπορεί να είναι συμβάλλουσα αιτία οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι σημαντικό να είστε σωματικά δραστήριοι και να ελέγχετε το βάρος σας. Σε πολλές χώρες υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για εκείνους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τη νόσο, καθώς και συμβουλές άσκησης», κατέληξε ο Englund.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης