Θάνος Ξυδόπουλος

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι να επιλύσουμε αυτό που δημιουργεί την προειδοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιτία του πονοκέφαλου μπορεί μερικές φορές να προέλθει από το σώμα μας ή τη συμπεριφορά μας. Εάν βλέπουμε τον πονοκέφαλο ως κάτι απομονωμένο στο κρανίο μας, τότε δεν θα καταλάβουμε πραγματικά την αιτία του ή το πώς μπορούμε να τον μετριάσουμε.

Συχνά, οι πάσχοντες από ημικρανία το καταλαβαίνουν αυτό και παρακολουθούν την πρόσληψη της τροφής και τις δραστηριότητές τους, καθώς και τον καιρό. Ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως είναι ένα καλό παράδειγμα. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει η αίσθηση μιας σφιχτής μπάντας που πιέζει γύρω από το κεφάλι σαν βάρος. Μπορεί να προκληθεί από το άγχος ή από την κακή στάση του σώματος. Συνεπάγεται υπερβολική δραστηριότητα του μυός γύρω από το κεφάλι και το λαιμό που δημιουργεί μια φλεγμονώδη απόκριση που περιλαμβάνει προσταγλανδίνες και μονοξείδιο του αζώτου -δύο χημικές ουσίες που δρουν για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. 

Η λήψη παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης θα δράσει για να αποτρέψει τον κίνδυνο, μειώνοντας τη φλεγμονή, τη διαστολή και την αντίληψη του πόνου, αλλά ο πονοκέφαλος θα επανεμφανιστεί εκτός εάν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αιτία. Εάν έχετε πονοκέφαλο ιγμορίων θα πρέπει απλώς να περιμένετε να εκκαθαριστούν τα ιγμόρεια, οπότε η λήψη ενός παυσίπονου ή ενός αποσυμφορητικού μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση, αλλά μερικές φορές η στρατηγική αντιμετώπισής μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να αποφασίσετε ότι ένα μπουκάλι κρασί είναι ακριβώς το είδος της απόλαυσης που πρέπει για να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από το άγχος. Αλλά οδηγεί σε αφυδάτωση, μια άλλη πανταχού παρούσα αιτία πονοκεφάλου. Με τον εγκέφαλό σας να αποτελείται τουλάχιστον από 70% νερό, εάν τα νεφρά σας χρειάζονται νερό για να αραιώσουν το αλκοόλ ή το αλάτι και τα μπαχαρικά, ο εγκέφαλος χάνει νερό. Συρρικνώνεται σε όγκο, τραβώντας τις μεμβράνες που τον καλύπτουν και αυτό προκαλεί πόνο.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Ένας τρόπος είναι να έχετε τα φυσικά παυσίπονα του εγκεφάλου και να ενισχύσετε τα νευροχημικά που σχετίζονται με την ευτυχία (όπως η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη). Το να γελάτε με μια κωμωδία ή να απολαμβάνετε τη συντροφιά ενός καλού φίλου ή να έχετε οικειότητα με έναν σύντροφο, θα αυξήσει όλα αυτά τα χημικά. Αποκαταστήστε την ισορροπία των νευροχημικών που είναι ο μηχανισμός της αναστατωμένης συναισθηματικής σας κατάστασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης