Ζήσης Ψάλλας

Οι ομάδες αίματος είναι κληρονομικές και προέρχονται από παραλλαγές σε ένα γονίδιο γνωστό ως ABO. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Αλλά μαθαίνοντας πώς οι ομάδες αίματος επηρεάζουν τους διάφορους κινδύνους ασθενειών μπορούμε να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαφορετικά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καρκίνοι. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους του στομάχου. Οι βακτηριακές λοιμώξεις από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πιο συχνές σε ασθενείς με ομάδα αίματος Α και αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν έλκη στομάχου, φλεγμονές και μερικές φορές να οδηγήσουν σε καρκίνο. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί επίσης να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος στους τύπους αίματος Α, Β και ΑΒ. 

Καρδιακή ασθένεια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι τύποι αίματος Α, Β και ΑΒ σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής λόγω στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τον τύπο αίματος Ο. Συγκεκριμένα, τα άτομα με αίμα ΑΒ φαίνεται να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Αυτοί οι τύποι αίματος έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά διαταραχών πήξης, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται.

Εγκεφαλικό. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό πριν από την ηλικία των 60 ετών από τα άτομα με ομάδα αίματος Ο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί τι μπορεί να προκαλεί αυτή τη σύνδεση, αλλά η εικασία είναι ότι οι διαφορετικοί τύποι αίματος συμβάλλουν διαφορετικά στους παράγοντες πήξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κουνούπια και ελονοσία. Σε εργαστηριακά πειράματα, τα κουνούπια φαίνεται να προτιμούν να τρέφονται από άτομα με ομάδα αίματος Ο, αν και άλλοι γενετικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο. 

COVID-19. Σε μια μεγάλη μελέτη ευρωπαίων ασθενών, η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Ο διέτρεχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Αυτά ήταν δεδομένα από πριν εμφανιστούν τα εμβόλια. Πάντως, ο σχετικός κίνδυνος ήταν μικρός.

Κάποιοι μπορεί να αρχίσουν ξαφνικά να ανησυχούν πάρα πολύ για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον τύπο αίματος τους αλλά πολλές από αυτές τις διαφορές κινδύνου είναι μικρές και η εστίαση θα πρέπει να είναι σε παράγοντες που μπορεί κάποιος να ελέγξει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μειώσει τους κινδύνους, όπως η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η άσκηση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης