Ζήσης Ψάλλας

To σύνδρομο Clérambault ή παθολογικής αγάπης είναι μια σπάνια αυταπάτη, κατά την οποία ένα άτομο έχει την πεποίθηση ότι ένα άλλο άτομο είναι τρελά ερωτευμένο μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασθενείς συχνά πιστεύουν ότι το αντικείμενο της αγάπης τους είναι περισσότερο ερωτευμένο από ό, τι είναι αυτοί μαζί του. Μπορεί να αισθάνονται ότι το «θύμα» δεν μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο χωρίς αυτούς, ενώ ενδέχεται να πιστεύουν ότι δεν κάνει γνωστά τα συναισθήματά του για διάφορους λόγους – για παράδειγμα, λόγω δυσκολιών προσέγγισης.

Με βάση μια ανασκόπηση 246 δημοσιευμένων κρουσμάτων ερωτομανίας, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν πιθανότερο να εμφανιστεί στις γυναίκες (το 70% των αναφερθέντων περιπτώσεων), με το «αντικείμενο της αγάπης» να είναι τυπικά ένας μεγαλύτερης ηλικίας άνδρας υψηλής κοινωνικής θέσης. 

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου De Clérambault είναι άγνωστη, αλλά η επίπτωση της παραληρητικής διαταραχής γενικά έχει αναφερθεί ως περίπου 15 περιπτώσεις ανά 100.000 του πληθυσμού ετησίως. Οι παραληρητικές διαταραχές είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες. Τα άτομα συχνά είναι απομονωμένα, άνεργα και με λίγες κοινωνικές επαφές. Κάποιοι λένε ότι η διαταραχή δεν είναι τόσο σπάνια όσο υποστηρίζεται και ζητούν την αναγνώριση του συνδρόμου ως ανεξάρτητης οντότητας, ωστόσο υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται απλώς για ένα σύμπτωμα ψύχωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις περιπτώσεις ερωτομανίας που αναφέρθηκε στις ΗΠΑ σχετιζόταν με παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό, μια σύντομη και προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η Margaret ήταν 65 ετών, είχε δύο παιδιά και ζούσε μόνη της μετά από το διαζύγιό της. Το ιατρικό ιστορικό της περιλάμβανε παροδική ισχαιμική επίθεση.Σε ένα διάστημα έξι μηνών η Margaret απέκτησε εμμονή με έναν νεκρό Αμερικανό τραγουδιστή της δεκαετίας του ’30 και του ’40, τον Dick Haymes, ο οποίος ήταν διάσημος για τις ερωτικές του μπαλάντες και τον γάμο του με την ηθοποιό Rita Hayworth. Η Margaret αγόρασε κάθε δίσκο και DVD που μπορούσε να βρει για τον Haymes και επέμενε ότι ο τραγουδιστής ζούσε δίπλα της και ήταν ερωτευμένος μαζί της. Σε μια περίσταση περίμενε ώρες έξω από το διαμέρισμά της προβλέποντας την άφιξή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης