Ζήσης Ψάλλας

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι βαλβίδες και τα τοιχώματα των φλεβών έχουν υποστεί ζημιά ή εξασθενούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιοχές που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση, κάτι που συνήθως συμβαίνει στα πόδια – αν και οποιαδήποτε επιφανειακή φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τη δυσάρεστη εμφάνιση, οι κιρσώδεις φλέβες μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, φαγούρα και βάρος στο κάτω μέρος του ποδιού (συνήθως γύρω από τον αστράγαλο) και μπορεί να ενοχλούν στον ύπνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να σημαίνουν ένα βαθύτερο ζήτημα υγείας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κιρσοί δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πρώτα στάδια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση που επηρεάζει τη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων. Το τελευταίο στάδιο είναι τα έλκη των φλεβικών ποδιών, τα οποία είναι ανοιχτές πληγές που συνήθως εμφανίζονται γύρω από τον αστράγαλο. Δεν χειροτερεύουν όλοι οι κιρσοί, αλλά περίπου το 10% των ατόμων με κιρσούς αναπτύσσουν έκζεμα και το 3% από αυτούς φλεβικά έλκη.

Τα άτομα με κιρσούς έχουν επίσης περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) από εκείνα που δεν έχουν κιρσούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ενώ οι κιρσοί είναι συχνοί μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έχει κλινική εκπαίδευση να γνωρίζει εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από τους κιρσούς του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος με τον οποίο φαίνονται οι φλέβες δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα την πραγματική έκταση του προβλήματος. Για παράδειγμα, ακόμη και μια μικρή περιοχή «φλεβών που μοιάζουν με αράχνη» θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο πρόβλημα από το αναμενόμενο. 

Να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τη θεραπεία, οι κιρσοί επανέρχονται περίπου στο 20% των περιπτώσεων -αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. 

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία. Ανάπαυση των ποδιών, άσκηση και αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η έρευνα δείχνει ότι η αερόβια άσκηση στο κάτω μέρος του σώματος, όπως ο διάδρομος ή το ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επανεμφάνισης των κιρσών. Η απώλεια βάρους, η χρήση καλτσών συμπίεσης στα πόδια και η αλλαγή της διατροφής μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του ενδοθηλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης