Οι απλές πλαστικές ασπίδες προσώπου έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες. Καθαρίζονται εύκολα για επαναχρησιμοποίηση και είναι πιο άνετες στη χρήση. Έτσι, μια συχνή ερώτηση είναι: Μπορώ να χρησιμοποιήσω ασπίδα προσώπου αντί για μάσκα;

Οι ειδικοί δεν συνιστούν μέχρι στιγμής τις πλαστικές ασπίδες ως υποκατάστατο των μασκών, λόγω περιορισμένης έρευνας σχετικά με το εάν εμποδίζουν ένα μολυσμένο άτομο να διαδίδει σταγονίδια ιών στους άλλους. Ωστόσο, όσοι θέλουν επιπλέον προστασία μπορούν να φορούν μια ασπίδα προσώπου πάνω από τη μάσκα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασπίδες προσώπου έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα να προστατεύουν τα μάτια σας και να σας αποθαρρύνουν από το να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενεργώντας ως φυσικό εμπόδιο, λέει ο Christopher Sulmonte, διαχειριστής έργου της μονάδας βιοσυγκράτησης στο Νοσοκομείο Johns Hopkins.

Υπάρχει μια μελέτη που καταχωρήθηκε στον σέρβερ medRxiv.org (αλλά δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό) για τα σωματίδια μεγέθους 0,3 μικρών (εκατομμυριοστών του μέτρου), για τα οποία βρέθηκε ότι η ασπίδα έχει καλύτερη απόδοση από την χειρουργική μάσκα, μπλοκάροντας περίπου 10 φορές περισσότερα από αυτά τα λεπτά σωματίδια. Αυτό σημαίνει, είπαν οι συγγραφείς, ότι για τον γενικό πληθυσμό συνιστάται η χρήση της ασπίδας προσώπου ως εναλλακτική λύση στις μάσκες.

Από την άλλη μεριά, ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σιντάρτα Βέρμα του Κολλεγίου Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, μελέτησαν τη διασπορά σωματιδίων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες μπορεί μεν να είναι πιο βολικές για πολύωρη χρήση, όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων στον πληθυσμό. Ενώ αρχικά αυτές μπλοκάρουν τα σταγονίδια που εκχέονται από κάποιον, στη συνέχεια αυτά με ευκολία ξεφεύγουν και διασπείρονται στον αέρα, ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (π.χ. αν φυσάει).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις ασπίδες προσώπου, οι καλύτερες για την πρόληψη μιας ιογενούς εξάπλωσης είναι αυτές που καλύπτονται με κουκούλα ή τυλίγονται γύρω από τις πλευρές και το κάτω μέρος του προσώπου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ασπίδες αφήνουν λιγότερο χώρο για να ξεφύγουν τα σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήξιμο ή τη συνομιλία.

Εάν φοράτε μια επαναχρησιμοποιήσιμη ασπίδα προσώπου, επιπλέον της χειρουργικής μάσκας, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του καθαρισμού μετά από κάθε χρήση. Επίσης, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την αφαίρεσή της και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ την αφαιρείτε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης