Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι νοσοκομειακές κλίνες χαλκού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είχαν κατά μέσο όρο 95% λιγότερα βακτήρια από τα συμβατικά νοσοκομειακά κρεβάτια και διατήρησαν αυτά τα επίπεδα χαμηλού κινδύνου καθόλη τη διάρκεια παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αρρωσταίνουν περίπου 2 εκατομμύρια Αμερικανούς ετησίως και σκοτώνουν σχεδόν 100.000», δήλωσε ο Michael G. Schmidt, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Πρόκειται για την όγδοη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Οι νοσοκομειακές κλίνες είναι από τις πιο μολυσμένες επιφάνειες των μονάδων εντατικής θεραπείας. «Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, δεν καθαρίζονται αρκετά συχνά ούτε αρκετά καλά», δήλωσε ο Schmidt.

Παρόλα αυτά, μέχρι πρόσφατα, τα κρεβάτια ασθενών που ενσωματώνουν επιφάνειες χαλκού -που είναι γνωστό ότι απωθούν και σκοτώνουν τα βακτήρια- δεν ήταν εμπορικά διαθέσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστές οι αντιμικροβιακές ιδιότητες ου χαλκού. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν είχε σχεδιάσει νοσοκομειακές κλίνες που θα επέτρεπαν την ενσωμάτωση όλων των επιφανειών υψηλού κινδύνου σε χαλκό.

«Βάσει των θετικών αποτελεσμάτων προηγούμενων δοκιμών, εργαστήκαμε για να παραχθεί ένα πλήρως ενθυλακωμένο κρεβάτι χαλκού», δήλωσε ο Schmidt. «Χρειαζόμασταν να πείσουμε τους κατασκευαστές ότι ο κίνδυνος για την ανάληψη αυτής της προσπάθειας αξίζει τον κόπο».

Η μελέτη συνέκρινε τη μόλυνση κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας που κατασκευάστηκαν από χαλκό, με τις παραδοσιακές νοσοκομειακές κλίνες που είχαν πλαστικές επιφάνειες. Σχεδόν το 90% των βακτηριακών δειγμάτων που ελήφθησαν από τις κορυφές των πλαστικών ράβδων είχαν συγκεντρώσεις βακτηρίων που υπερέβαιναν τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αντιμικροβιακές κλίνες χαλκού μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθειά να διατηρηθούν οι υγειονομικές επιφάνειες καθαρές, μειώνοντας έτσι τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων που σχετίζονται με μολύνσεις. Αυτό μπορεί να γλυτώσει από πολλούς θανάτους και να συνεισφέρει σε εξοικονόμηση χρημάτων στην υγειονομική περίθαλψη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης