Ζήσης Ψάλλας

Ο Adam Kucharski, μαθηματικός της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, μελετά τον τρόπο εξάπλωσης των ασθενειών, δίνει ορισμένες εξηγήσεις για το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό θνησιμότητας μετράει τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος που αναπτύσσει συμπτώματα από τη μόλυνση. Πώς υπολογίζεται αυτό το ποσοστό;

Στην ιδανική περίπτωση, θα παρακολουθούσαμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από το σημείο στο οποίο αναπτύσσονται τα συμπτώματα μέχρι το θάνατο ή την ανάκαμψη. Αλλά διαιρώντας το συνολικό αριθμό θανάτων με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, υπάρχει ένας κρίσιμος παράγοντας που διαφεύγει: η καθυστέρηση. Εάν 100 άτομα φτάσουν στο νοσοκομείο με το Covid-19 σε μια δεδομένη ημέρα και όλοι είναι ζωντανοί, προφανώς δεν σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0%. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μάθουμε τι θα συμβεί τελικά. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια της ασθένειας είναι μια εβδομάδα ή δύο.

Στην αρχή, όταν οι μαθηματικοί κοίταξαν τα κρούσματα και τους θανάτους, ένας υπολογισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό θνησιμότητας πρέπει να είναι 2%, με βάση τα δεδομένα της Κίνας. Κάνοντας τον ίδιο υπολογισμό χθες για το σύνολο της Κίνας, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν κοντά στο 4%. Η παγκόσμια εκτίμηση είναι για 3,4%. Αλλά έχουν αυτά τα ποσοστά κάποιο νόημα; Η απάντηση είναι ότι αυτά τα ποσοστά δεν περιλαμβάνουν όλα τα κρούσματα καθώς όσοι άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα δεν καταγράφονται. Επίσης κάποια άτομα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας ίσως είναι 1% αλλά αυτό είναι αβέβαιο προς το παρόν. Υποθέτοντας ότι το 1% των συμπτωματικών περιπτώσεων είναι θανατηφόρο, η κατανομή δεν είναι ομοιόμορφη στις διάφορες ηλικίες. Σε νεότερες ομάδες, μιλάμε ίσως για 0,1% που σημαίνει ότι όταν πάμε στις μεγαλύτερες ομάδες, μιλάμε πιθανώς για 5-10%.

Ένα στοιχείο για τη διάδοση του κορωνοϊόύ στην κοινότητα είναι εάν συμβεί σε μια περιοχή ένας θάνατος ή μια σοβαρή περίπτωση, διότι αυτό υποδηλώνει ότι είχατε ήδη μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα. Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι 1% και υπάρχει 1 θάνατος, τότε αυτό το άτομο πιθανώς αρρώστησε περίπου τρεις εβδομάδες πριν και σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν 100 συνολικά κρούσματα. 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης